El desig de l’últim viatge. Ricard Figueras Bonet

0
viatge

Exposició fins el 18 de febrer del 2018
Museu d’Art. Doctor Puig, 16
Gratuït

El viatge entès com un recorregut vital inexorable

Per Ricard Figueras Bonet, el viatge és un concepte que enllaça la percepció de la vida amb la seva obra. Des del moment que som engendrats iniciem una travessia que ens ha de dur, passant per diferents estadis, al darrer viatge que és la mort.

La mort és un fet envoltat d’un conjunt de manifestacions que són producte de creences i de contextos (socioeconòmics, culturals, espacials, temporals, etc.), i en funció d’aquests el nostre comportament es determina.

Però complementant aquestes manifestacions, en l’actualitat hi ha un fet que, a nivell individual, va prenent importància: escollir el lloc on volem ser enterrats. Hi ha moltes opcions per escollir el com però i l’on?

La globalització, entesa com un canvi social basat en l’increment de la interconnexió entre diferents societats, té una incidència en l’imaginari col·lectiu d’on volem iniciar l’últim viatge? La interrelació, la intercomunicació, el descobriment de noves mirades més enllà dels horitzons habituals, els nous paisatges que voldríem per a l’eternitat com una interminable pel·lícula que delectés la nostra mirada, han transformat el nostre “desig de l’últim viatge”?

La història escriu que en les generacions anteriors occidentals els ciutadans s’enterraven primer a les esglésies, després a les ciutats, a extramurs, i en l’actualitat als cementiris. Amb el desig de l’últim viatge el pintor es pregunta si en la societat contemporània sabadellenca aquests hàbits han variat. O si, al contrari, davant de la mundialització ens aferrem a la terra i reafirmem alhora la voluntat de reposar al lloc on hem nascut.

L’exposició té alhora un component interactiu en què es convida al visitant a bastir el seu darrer equipatge i reflexionar sobre l’indret on voldria reposar per sempre.

El pintor

Ricard Figueras Bonet (Sabadell 1955) va cursar estudis d’Economia i Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, així com d’Humanitats a la Universidad Nacional de Educación a distancia de la Universidad Internacional Menéndez y Pelayo de Santander.

Va estudiar a l’Escola de Dibuix i Pintura de Sabadell i va participar als tallers de pintura de l’Escola d’Art i Disseny Eina, amb el pintor Xavier Serra de Rivera. També va estudiar dibuix a l’Escola Lliure del Mediterrani de Barcelona.

Ha exposat a Barcelona, Girona, Tarragona, Santander, Sevilla Màlaga, Alacant, Nova York i Suïssa, entre d’altres, i ha estat seleccionat per participar en el taller “Maestros de la Figuración” de la Universitat de Navarra, impartit per Antonio López i Juan José Aquerreta.

Es defineix com un pintor figuratiu i treballa a partir de les formes reals, transformant la realitat que veu. En paraules de la historiadora de l’art Imma Fontanals, “La figuració transcendent de Ricard Figueras ens permet copsar la vida atrapada en objectes i espais quotidians a la vegada que ens transporta fins a un escenari ple de llum, silenci i futur. Un escenari on hi viuen les emocions del viatge de la vida.

-Publicitat-