El Raid Latécoère rememora la mítica Ruta Aeropostal

0
Antoine de Saint-Exupéry a l'Argentina

Una flota de 30 avions i 5 ultra-lleugers integrants del Raid Latécoère ha fet parada a Sabadell aquest divendres 15 de setembre, tot rememorant la mítica ‘Ruta Aeropostal’ i amb la idea de convertir la nostra ciutat en escala permanent d’aquest ambiciós projecte intercultural que podria ser reconegut per la Unesco.

La ruta mítica de Saint Exupéry i altres aviadors pionners

Tot comença l’any 1918, just després de finalitzar la Primera Guerra Mundial, quan l’industrial francès Pierre-Georges Latécoère funda la Sociétè de Lignes Aériennes Latécoère amb l’objectiu d’establir una línia aèria de serveis postals per connectar França, Àfrica i Amèrica Llatina. Un home visionari i humanista que va tenir clar que aquelles màquines construides per fer la guerra podien tenir una altra funció: “l’aviació per unir a les persones”.

cartell Lignes Aériennes Latécoére
Cartell Lignes Aériennes Latécoére.

El primer trajecte a cobrir va ser Toulouse-Rabat (que molt aviat prolongarien fins a Casablanca), massa llarg per als seus avions i els mitjans limitats de què disposaven, així que Barcelona, Alacant i Màlaga es van convertir en parades imprescindibles per poder completar la ruta.

Cinc anys després,  l’any 1923, van arribar fins a Senegal, i ja cap el 1930 van creuar l’Atlàntic, com tenien previst, per cobrir Sudamèrica. Rutes de correu postal fins aleshores inexistents.

Aquella època va viure les proeses d’aviadors mítics com Jean Mermoz, Henry Guillaumet i Antoine de St. Exupéry, aviador i autor d’El Petit Príncep i de les nove·les “Vol de nit” i “Terra d’Homes” on narra les seves experiències a la línia aeropostal. Tots ells pilots intrèpids que van arriscar la seva vida (alguns fins i tot la van perdre) unint-se a aquesta aventura pionera.

El Raid Latécoère

Des de fa uns anys, l’Associació Raid Latécoère vol mantenir viva la memòria d’aquesta ‘Ruta Aeropostal’.  Dues vegades l’any convoquen entusiastes de l’aviació que vulguin reviure aquesta epopeia que el proper 2018 complirà 100 anys.

Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre amb vocació internacional, que promou els valors de la pau, la interculturalitat i el coneixement i respecte dels pobles a partir de l’aviació recreativa.

Per motius històrics i pels valors que transmet el projecte, diverses entitats
col·laboradores han impulsat una petició a la UNESCO per tal que reconegui aquesta ruta
com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, fet que permetria que Sabadell, i a la resta de ciutats vinculades, tingués reconeixement internacional.

-Publicitat-