Forats negres de massa intermèdia

0
forats negres

Dimecres 30 de maig de 2018
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Forats negres de massa intermèdia a càrrec de Mar Mezcua

Els forats negres de massa intermèdia es creu que són les llavors a partir de les quals creixen els forats negres súper massius i són necessaris per explicar la seva l’existència quan l’Univers amb prou feines tenia 0,8 bilions d’anys. Aquells forats negres llavor hauríem de detectar-los ara en galàxies properes. S’explicarà què són els forats negres de massa intermèdia, per què són importants, i on podem trobar-los avui dia (p. ex. en galàxies nanes, en cúmuls d’estrelles) i com (p. ex. detectant la descomposició d’una estrella engolida per un forat negre de massa intermèdia o mitjançant ones gravitacionals).

Mar Mezcua és doctora en ciències naturals amb especialitat en física i astrofísica. Investiga particularment l’astronomia extragalàctica sota diferents longituds d’ones. És experta en observacions en rajos X (Chandra). Per aquests treballs ha estat a Mont-real, Cambridge, Canàries, etc., i actualment exerceix a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

-Publicitat-