Primeres esquerdes en l’edifici del model estàndard de les partícules

0

Dimecres 6 de juny de 2018
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Primeres esquerdes en l’edifici del model estàndard de les partícules. A càrrec de Joaquim Matías

Des de 2013 fins ara, primer a l’experiment LHCb (Large Hadron Collider, CERN, Suïssa) i posteriorment a Belle (Japó) s’ha observat un conjunt intrigant d’anomalies, és a dir, desviacions respecte les prediccions del model estàndard de les partícules en unes desintegracions anomenades rares. El més remarcable d’aquestes evidències es la coherència que mostren entre elles i l’augment de la seva significància estadística a mida que tenim accés a noves mesures. Aquestes tensions ofereixen informació sobre algunes de les característiques que la teoria fonamental de la física de partícules ha d’incorporar i apunten a un canvi de paradigma respecte al model estàndard que anomenem «nova física». Explicarem quines són aquestes anomalies, la seva interpretació, cap a on apunten i quin és el següent pas per confirmar-les definitivament.

Joaquim Matías es catedràtic i cap del Grup de Física Teòrica del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE). Es va doctorar a la Universitat de Barcelona l’any 1995 i va treballar posteriorment a l’Institut de Física Galileo Galilei i a la SISSA (Itàlia), CERN (Suïssa) i al RWTH d’Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Alemanya). És autor de 84 articles de recerca i treballs de divulgació. Ha estat convidat com a assessor per diverses agències internacionals així com per la Research European Agency de la Comissió Europea. Ha treballat en física del Higgs, neutrins, problema de la constant cosmòlogica i física de desintegracions rares de mesons B.

-Publicitat-