La revolució de la ciència amb el segon catàleg de dades de Gaia

0
gaia

Dimecres 21 de novembre de 2018
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

La revolució de la ciència amb el segon catàleg de dades de Gaia

A càrrec de Mercè Romero

El segon catàleg de dades de Gaia va ser tot just difós l’abril d’aquest any i en aquests pocs mesos ja han sortit publicats més d’un centenar d’articles fent ús d’aquestes dades. En aquesta xerrada farem un repàs general dels avenços més significatius publicats amb dades de Gaia. Per exemple, el fet que la Via Làctia no està en repòs, que podem predir l’impacte de la galàxia nana de Sagittarius, que el disc de la Via Làctia no és pla, entre altres…

Mercè Romero és investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICC-UB-IEEC) i professora associada de la UB. Està vinculada a la missió Gaia com a membre de l’equip a càrrec de la preparació del catàleg, validant les dades, en particular els paràmetres astrofísics, abans que es publiquin. En l’àmbit de la investigació treballa en la caracterització cinemàtica del disc, i en particular, la detecció i determinació del doblegament del disc de la Galàxia a partir de la velocitat de les estrelles en les parts més externes del disc.

-Publicitat-