De l’1 al 6 d’octubre de 2024 al Passeig de la Plaça Major. Sabadell

Manifesta15 Biennal nòmada europea, tindrà lloc durant 12 setmanes, a 12 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona. Pel seu caràcter nòmada, cada edició se celebra en una nova localitat perquè és convidada per una ciutat d’acollida. En l’edició actual tindrà lloc, de forma simultània i excepcional, a 11 ciutats de la regió metropolitana amb l’objectiu de descentralitzar la cultura: Badalona, ​​Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Això la converteix en l’edició més gran de la seva història.

La seu principal a Sabadell és el Vapor Buxeda Vell (Cervantes, 68) on hi trobem la proposta de quatre artistes internacionals:

  • Jonathas de Andrade. Olho da rua (2022). Vídeo HD, color, so, 25’00”
  • Tanja Smeets. Inside the blooming surface (2024). Instal·lació.
  • Lamin Fofana. Tranversals / Black Metamorphosis. Instal·lació tècnica mixta, 10’33”
  • Lara Schnitger. Xemeneies. Obra realitzada amb la xarxa de cosidores.

Focus Week a Sabadell

Durant una setmana, de l’1 al 6 d’octubre, la Seu Itinerant de Manifesta 15 pren l’espai públic de Passeig de la Plaça Major i proposa una sèrie d’activitats, trobades i moments participatius per compartir el programa artístic de la biennal i activar una programació local de caràcter intergeneracional. 

Dimarts 1 d’octubre: 18.00 h Benvinguda i celebració de la Focus Week de Sabadell. Seu mòbil

Es presenta el programa Manifesta15 i les activitats de l’exposició Gris Plom (18.00h) per acabar amb el concert obert de nara is neus (19.00h).

Neus Abellán es física i músic sabadellenca que treballa en la intersecció entre música i ciència. Creadora de bandes sonores i compositora rere el projecte avantguardista nara is neus. Representada per Foehn records de Barcelona, ha realitzat múltiples concerts en clubs i festivals com Sónar (2020) i MIRA (2021) juntament amb l’artista visual Sasha Smirnova amb qui realitza instal·lacions audiovisuals immersius. Amb “lapse”, l’artista ens porta una finestra temporal i espaial on succeeix allò, probablement per últim cop. Expirar o caducar, la pressa  d’expressar-ho abans que ja sigui irrellevant. Així sonarà, abans que ja sigui massa tard.

Dimecres 2 d’octubre: 16.30-18.00 h Taller interconnexió. Un radioenllaç a Sabadell

Quins són els sons de la teva ciutat? Com els descriuries?

Vine a Sabadell per crear un paisatge sonor únic que capta l’essència de la ciutat! Convidem persones de totes les edats per explorar el medi urbà a través del so, convertint els sons diaris del nostre voltant en una expressió artística. Sigui el brunzit del trànsit, la xerrameca dels mercats o el ritme de la vida al carrer, aquesta és la teva oportunitat de transformar la banda sonora de la ciutat en una creativa peça sonora. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte més ampli que connecta amb altres municipis de Manifesta 15, promovent un diàleg a través dels sons que defineixen els nostres espais compartits. Cada setmana ens dirigirem a una nova ciutat com a part de la Focus Week per gravar els sons urbans.

Taller obert a tothom. No cal experiència prèvia en ràdio ni en la creació de sons.

Dimecres 2 d’octubre: 17.00 h. Gris Plom. Visita guiada itinerant

A càrrec dels comissaris, Maia Creus, Almudena Manzanal i Oriol Fontdevila. Inci del recorregut al Museu d’Art de Sabadell, continuarem per l’Acadèmia de Belles Arts i acabarem a L’Estruch.

GRIS PLOM presenta una constel·lació d’obres d’art, de documents escrits i visuals, així com d’activitats concebudes i realitzades per artistes de la ciutat, que mostra Sabadell com a un gran actiu creatiu. GRIS PLOM estableix el seu punt d’arrancada a mitjans dels anys seixanta del segle passat i arriba fins a l’actualitat, tot relatant-s’hi la conformació d’una xarxa d’arts visuals que és metropolitana, nacional i internacional, i que es desenvolupa en un moment que coincideix amb la transició inspirada pels ideals democràtics i la transició cap a una economia postindustrial.

Un relat panoràmic que s’estén a tres espais de la ciutat: el Museu d’Art de Sabadell (Doctor Puig, 16), l’Acadèmia de Belles Arts (Passeig Manresa, 22) i l’Estruch (Sant Isidre, 140). Aquest relat es presenta en diàleg amb l’obra d’una seixantena d’artistes que hi han estat vinculats, així inclou la narració d’un seguit d’esdeveniments relatius a la història de l’art en relació amb la història recent de la ciutat.

Dijous 3 d’octubre: 17.00 h. Taula rodona Òxid de Plom. Ballar sobre una taula. Seu mòbil

La Galeria SIS, amb el comissariat d’Oriol Vilapuig i en col·laboració amb NauEstruch de L’Estruch, acull, sota el títol «Òxid de plom», una mostra que pretén generar una escena, també en el sentit teatral del terme; un encontre que posa en comú diferents treballs i maneres de fer d’un cercle de joves autores i autors que operen i circulen en l’àmbit de Sabadell. Res a veure aquí amb una voluntat de definir categories o grups generacionals, simplement acollir una petita comunitat ja amb unes inèrcies i moviments propis que, si cal, aquest acte expositiu vincula i reforça.

Posteriorment (19 h) tindrà lloc la inauguració de l’exposició a la Galeria SIS. Travessia de la Borriana, 6. Sabadell

Divendres 4 d’octubre: 17.00 h. Cafè d’Artistes. Seu mòbil.

El clàssic Cafè d’Artistes dels divendres, espai de trobada dels creadors en residència a NauEstruch i l’Estruch, es trasllada a la seu mòbil del passeig. Un espai per posar en comú els projectes que s’estan desenvolupant a la fàbrica de creació, debatre interessos comuns i sobretot un espai obert a la ciutadania interessada en conèixer i participar en aquests processos.

Aquesta tardor, a més, oferirem un programa intens, els divendres d’octubre i novembre, que tindrà lloc a l’Estruch, amb la participació dels artistes que participen a l’exposició Gris Plom i els residents a la fàbrica de creció. Més informació aviat.

Divendres 4 d’octubre: 18.30 h. Cinema experimental de l’Escola de Sabadell. Acadèmia de Belles Arts.

A càrrec de Ma Josep Balsach, Tomàs Pladevall i Sergi Álvarez Riosalido 

Projecció i taula rodona. A l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Passeig Manresa, 19. Sabadell

L’any 1960, Tomàs Pladevall i Francesc Bellmunt funden la productora cinematogràfica Lentiplasticromocoliselectoserpentigraf amb la qual porten a terme tota mena d’experiments cinematogràfics. A aquesta experiència s’hi van sumar artistes, amics i col·laboradors com Pere Balsach, l’Alfons Borrell, Benet Ferrer, Antoni Angle, entre d’altres.

La sessió inclou la projecció de diversos films de Pere Balsach i Tomàs Pladevall seguida d’un col·loqui entre Maria-Josep Balsach —historiadora de l’art i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporànies de la Universitat de Girona—, el cineasta Tomàs Pladevall i Sergi Álvarez Riosalido, co-curador de GRIS PLOM, per tal de recordar i reivindicar aquest llegat del cinema experimental català.

Divendres 4 d’octubre: 20.00 h. Performance de Laia Estruch amb Quico Pi de la Serra. Acadèmia de Belles Arts

Artista performer, amb estudis de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a The Cooper Union de Nova York. La seva pràctica artística parteix de la performance per tal de recercar amb variables com la veu i l’espai. Ha presentat les seves performance al Museu d’Art Nacional de Catalunya, MACBA, ARCO, Fundació Antoni Tàpies o Fundació Joan Miró, entre molts altres llocs. Els primers projectes performàtics de Laia Estruch quan va ser resident a la NauEstruch fa deu anys feien referència a el com i de quina manera l’artista es pot relacionar amb els altres, forçant, o no, situacions concretes que només pot justificar la seva condició d’artista. La proposta  “No Es Diu Estrutx, senyoreta. Es Diu Estruch, està clar?” va ser un work in progress que partia de la premissa d’aconseguir trobar-se amb el músic Francesc Pi de la Serra  per a que li expliqui la història de la cançó on cita el seu cognom.

Dissabte 5 d’octubre. De 10.00 a 14.00 h Poema mural comunitari «Cuidar i cuidar-nos». Seu mòbil

Esdeveniment artístic i participatiu de carrer. Creació d’un mural comunitari artístic en forma de poema gràfic, en el qual explorarem temes com ara el benestar personal i comunitari o la convivència. No cal inscripció prèvia. S’hi pot participar en qualsevol moment, durant tot el matí.

Dissabte 5 d’octubre. 12.00 h Interrelació entre arquitectura i espai públic al centre de Sabadell

Els itineraris sobre arquitectura a Sabadell, organitzats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) exploren casos d’estudi que fomenten el diàleg entre edificis singulars i els seus entons immediats. L’espai públic és part del patrimoni arquitectònic de les ciutats, i amb aquests itineraris es vol qüestionar i donar resposta al perquè de les coses com una part imprescindible de l’acció d’aprehendre.

Itinerari guiat per l’arquitecte Josep Lluís Gorina, organitzat pel Museu d’Art de Sabadell i COAC.
Punt de sortida: Hotel Suís. c. Indústria, 59
Sessió en català, oberta al públic en general prèvia reserva: mas@ajsabadell.cat
Aforament 30 persones.

Dissabte 5 d’octubre. 16.00 h Tour guiat (cat) 18.00h Tour guiat (eng). Comença a la seu mòbil

Mitjançant una narrativa totalment arrelada a la realitat de cada municipi, i amb el guiatge de l’equip de mediació, aquests itineraris busquen connectar propostes, programes i seus, tant de Manifesta 15 com de Manifesta 15+. Visites adreçades al públic general.

Diumenge 6 d’octubre 10.00 a 12.00h Taller familiar «Contes errants» a Sabadell. Seu mòbil

La Seu Itinerant és nòmada, es desplaça d’un lloc a un altre. Allà on passa, recull diverses experiències, emocions i vivències, igual que Manifesta. A mida que arriba a les diferents ciutats de la regió metropolitana de Barcelona, convida les famílies a participar en aquest relat col·lectiu i itinerant que anirà creixent al llarg de les setmanes. Compartirem històries que posarem en circulació perquè altres persones puguin aprendre d’aquestes. Aquest taller està dissenyat per a famílies amb infants a partir de cinc anys. Podeu entrar i sortir del taller en qualsevol moment.

Diumenge 6 d’octubre. 12.00 h Tàpies. Símbols, creus i altres derives. Seu mòbil

Conferència a càrrec de Glòria Picazo comissària independent i crítica d’art i Mònica Marull, especialista en conservació preventiva i restauradora de la Fundació Tàpies. Dins del cicle de diàlegs «Tàpies. Art i territori», en el marc de l’Any Antoni Tàpies.

«Tàpies. Art i territori»és un cicle de dotze diàlegs, impulsat des de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, amb motiu de la commemoració de l’Any Tàpies. Es tracta d’un programa que pretén reivindicar una figura cabdal per a la cultura catalana, de trajectòria internacional, així com propiciar-ne noves mirades i aportacions que connectin aquest llegat amb les col·leccions i amb la programació dels equipaments museístics que conformen el cicle. A cada sessió es convidarà dos especialistes, vinculats a l’àmbit artístic o acadèmic, per tal de reflexionar sobre el llegat tapià des d’una perspectiva contemporània. Un total, doncs, de vint-i-quatre veus que connectaran aquest llegat universal amb el territori català i els museus que el conformen.

Diumenge 6 d’octubre. 17.30-19.00 h Declaració de l’Assamblea Metropolitana de Manifesta 15. Seu mòbil

Trobada amb motiu de la projecció del resum audiovisual de les tres sessions realitzades per l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15. En aquesta trobada, oberta a tothom, es realitzarà una lectura de la declaració que va resultar d’aquest procés col·lectiu, en què, gràcies a la participació de seixanta persones de diversa procedència, edat i gènere, es va treballar entorn de la pregunta: «Com impulsar de manera democràtica i col·lectiva una cultura que contribueixi a la transició ecosocial en el context metropolità?». Aquesta trobada té com a objectiu compartir el procés de treball de l’assemblea i obrir una conversa a partir dels resultats.

Més info a Manifesta15

-Publicitat-