Un nou veí: el descobriment del planeta Barnard B

0
Barnard B astronomia sabadell

Dimecres 24 d’abril de 2019
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Un nou veí: el descobriment del planeta Barnard B

a càrrec d’Ignasi Ribas

El novembre es va anunciar el descobriment d’un planeta al voltant de l’estrella de Barnard, una nana vermella situada a només sis anys llum de la Terra. Per ara sabem que la massa de Barnard b és 3,2 superior a la del nostre planeta, la seva temperatura ronda els –170 ºC i el seu any dura 233 dies terrestres. Segurament es tracta d’un món fred, fosc i sense vida a la superfície, però la seva proximitat relativa ens brinda l’oportunitat d’estudiar-lo de manera privilegiada.

Ignasi Ribas és doctor en física per la UB, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC). És expert en l’estudi de l’astrofísica estel·lar i també en la recerca relacionada amb els exoplanetes. Participa activament en projectes d’instrumentació per a la descoberta i la caracterització de nous planetes semblants a la nostra Terra. Ha publicat uns 200 treballs de recerca en revistes internacionals i ha participat com a ponent convidat en nombrosos congressos. És colíder del descobriment del planeta Barnard b i primer signant de la publicació a la revista Nature.

-Publicitat-