Observant l’univers invisible i el Dark Energy Survey

0
univers invisible

Dimecres 8 de maig de 2019
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Observant l’univers invisible i el Dark Energy Survey

Tenim proves aclaparadores que la major part de la matèria de l’Univers està en una forma ‘fosca’ que ni emet ni absorbeix llum i, per tant, és invisible fins i tot per als telescopis més grans. Malgrat això, l’atracció gravitatòria que exerceix sobre la llum ens permet detectar aquesta matèria fosca i fins i tot fer-ne mapes. Presentarem el mapa de matèria fosca més gran que s’ha fet mai, realitzat per la col·laboració internacional DES, formada per uns 350 científics de 28 institucions en 8 països, entre les quals hi ha l’Institut de Física d’Altes Energies, de Bellaterra. Mitjançant l’estudi estadístic de la distribució de matèria fosca a l’Univers en funció del temps còsmic, DES també pot estudiar les propietats de l’energia fosca, que conté el 70% de la matèria-energia de l’Univers i és responsable de la seva expansió accelerada.

Ramón Miquel és doctor en ciències físiques, sis anys com a investigador a Berkeley (Califòrnia) i sis en el Laboratori de Física de partícules del CERN. Ex-professor de la Universitat de Barcelona, actualment és professor d’Investigació ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats a l’Institut de Física d’Alta Energia en Barcelona.

-Publicitat-