Estudiant l’univers en raigs gamma de molt alta energia

0
univers raigs gamma alta energia

Dimecres 15 de maig 2019
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Estudiant l’univers en raigs gamma de molt alta energia. A càrrec de Marc Ribó

Els experiments Magic, Hess i Veritas han revolucionat el camp de l’astrofísica de raigs gamma de molt alta energia en els darrers anys. Es farà una breu introducció sobre mecanismes per generar raigs gamma de molt alta energia i la tècnica que s’utilitza per detectar-los.

Després es revisaran els descobriments més interessants actuals, des de romanents de supernova a sistemes binaris, des dels jets de forats negres súper-massius a la seva connexió multi-missatger a través de la detecció de neutrins. Finalment parlarem del Cherenkov Telescope Array (CTA), l’observatori terrestre d’astronomia gamma de nova generació que s’està construint a La Palma i Paranal, i descriurem els seus projectes clau que es duran a terme durant la propera dècada.

Marc Ribó és doctor en física per la Universitat de Barcelona (UB), professor del Departament de Física Quàntica y Astrofísica de la UB, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB), director científic de l’Observatori Astronòmic del Montsec i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

-Publicitat-