La veritat de la Colla de Sabadell

0
veritat colla sabadell

Dimarts 14 de maig 2019
Museu d’Història de Sabadell. Sant Antoni, 13
19.00 h
Entrada lliure

La veritat de la Colla de Sabadell

Conferència sobre la Colla de Sabadell, amb motiu del seu centenari, a càrrec de Joaquim Sala-Sanahuja i Àngels Casanovas.

Joaquim Sala-Sanahuja és escriptor, traductor i professor universitari. Compagina l’escriptura i la traducció amb la seva tasca com a docent a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2013 va ser guardonat amb el premi Mots Passants per la traducció del francès al català de Locus Solus, de Raymond Roussel. Entre les obres de creació pròpia, cal destacar Viatge a Tokushima i Pas de coro. També ha fet arribar a la nostra llengua autors tan reconeguts, com ho són Gustave Flaubert (Madame Bovary), Charles Baudelaire (Petits poemes en prosa) o Guillaume Apollinaire (El bestiari). A més de les seves traduccions del francès, Sala-Sanahuja és un dels grans introductors de Pessoa a Catalunya i d’altres autors portuguesos.

Àngels Casanovas és historiadora i actualment és conservadora Museu d’Arqueologia de Catalunya, coordina las exposicions temporals de la seu central del MAC i conservadora responsable de las col·leccions visigodes. Anteriorment ha estat responsable del Departament d’ Educació del Museu d’Història de Sabadell (1980-1984), conservadora del Museu d’Història de Sabadell (1981-1984), conservadora del Museu Arqueològic de Barcelona (1984-1985), conservadora del Museu Marítim de Barcelona (1985- 1986), i directora del Museu Marítim de Barcelona (1986- 1989).

La Colla de Sabadell

Enguany es commemoren els cent anys de la constitució de la Colla de Sabadell, un grup de joves intel·lectuals i artistes que es van plantejar “remoure tanta monotonia” amb accions que es movien entre l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Les seves iniciatives, al llarg dels anys vint del segle passat, faran que Sabadell visqui un dels períodes més brillants de la seva història.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. Al costat de la pràctica d’un humor descordat i crític, sobretot al Diari de Sabadell, la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada.

Acte inclòs en el programa 100 anys de la Colla de Sabadell

Organitza Òmnium Sabadell amb la col·laboració del Museu d’Història de Sabadell
-Publicitat-