Llorenç Balsach i Grau (1922-1993). Industrial, pintor, col.leccionista

0
llorenç balsach sabadell

Del 5 de setembre del 2019 al 23 de febrer del 2020.
Inauguracio: dijous, 5 de setembre, 20.00 h
Museu d’Art de Sabadell. Doctor Puig, 6
Entrada lliure


Llorenç Balsach i Grau (1922-1993). Industrial, pintor, col.leccionista

Exposició comissariada per Maria-Josep Balsach Peig i que vol mostrar la vessant artística i la tasca de mecenatge de l’industrial Llorenç Balsach Grau (Sabadell 1922 – Barcelona 1993), personalitat rellevant de la vida cultural de la ciutat des de mitjans anys cinquanta fins els anys vuitanta del segle XX.

Fill de l’industrial sabadellenc Pere Balsach i Torelló el qual va crear la fabrica de teixits de llana Fills de Pere Balsach SA., Llorenç Balsach Grau va crear –entre d’altres– les fàbriques Balcas SA, i BC. SA, tot participant en l’esclat industrial del tèxtil de la postguerra.

Com a artista, Llorenç Balsach Grau va iniciar-se com a pintor durant els anys cinquanta proper al grup Riutort, va formar part del Grup Gallot del qual en va ser, juntament amb Josep Llorens, el seu principal mecenes.

La seva etapa plàstica comença amb un figurativisme líric de caire expressionista (1956-57), tot passant per un àmbit d’obscurantisme matèric (1958-59), fins arribar a l’abstracció gestual de finals dels anys cinquanta que donaran pas a les accions del Grup Gallot (1960). La seva darrera etapa pictòrica la trobem amb una pintura abstracta més lírica, basada en franges de colors terrosos, en la línia del Color Field Painting americana, en la qual expressa la seva etapa creativa més genuïna (1961-1964).

Com a mecenes, Balsach va apostar sempre per l’art sabadellenc, tot creant una dels col·leccions més importants d’art contemporani d’artistes nascuts o vinculats amb la nostra ciutat, des de les darreries del segle XIX fins a la pintura més trencadora dels anys setanta.

L’exposició es divideix en dos grans apartats:

D’una banda queda reflectida l’aportació de Llorenç Balsach col·leccionista, en la qual s’exposaran obres de la seva col·lecció particular, confegida amb l’ajut de la seva esposa, Maria Dolors Peig.

També hi haurà exposada la seva obra pictòrica, dibuixos i documentació per etapes cronològiques: des de la primera figuració fins a l’època de l’abstracció lírica.

D’altra banda s’hi presentarà un audiovisual sobre l’aspecte de la indústria i el paper de la família Balsach en el context de l’art tèxtil sabadellenc.

Finalment l’exposició anirà acompanyada d’un catàleg, amb textos de Maria-Josep Balsach, Pere Balsach i Joaquim Sala-Sanahuja.

-Publicitat-