La vi(d)a de la butxaca. La gran aventura dels «bolsilibros» de la Bruguera (1946-1986)

0
butxaca bruguera sabadell

Del 10 d’octubre 2019 al 29 de març 2020
Espai Cultura Fundació 1859. D’En Font, 25
Inauguració dijous 10 d’octubre 19.00 h
Entrada lliure

La vi(d)a de la butxaca. La gran aventura dels «bolsilibros» de la Bruguera (1946-1986)

A la postguerra, en una economia de subsistència, els llibrets de butxaca de l’editorial Bruguera —anomenats bolsilibros: aventures a tot tren amb històries autoconclusives de tots els gèneres— van ser una finestra de la cultura popular a mons allunyats de la grisa realitat de la majoria dels lectors. Arribaven al quiosc amb una tipografia diminuta i paper de mala qualitat aprofitat al màxim, però els qui havien perdut la Guerra Civil veien el color viu d’aquelles cobertes i aspiraven a llegir-ne l’interior com una promesa de luxe, atractiu físic, vitalitat, aventura i, fins i tot, sensualitat. Les novel·les de duro representaven també el somni de l’acció amb la raresa de sortir-hi guanyador. Eren un oasi en aquella marxa del desert quotidiana. La vida real s’acarava a la dels somnis per la via de la butxaca.

Bruguera va omplir els quioscos amb milers d’aquestes petaques de paper que feien rodar el cap del lector amb aventis de pel·lícula. Des de 1946 fins a la mort de la Bruguera el 1986, hi ha col·leccions per a tots els gustos. L’univers adult cabia sencer a la butxaca dels qui anaven curts d’armilla. I les novel·les de duro van ser un fenomen sociològic alfabetitzador, a més de crear un gust pels gèneres populars que el cinema autòcton dels seixanta, i les revistes per a adults dels setanta i vuitanta després, explotarien amb llibertat.

La vi(d)a de la butxaca és una exposició —comissariada pel periodista i professor universitari Joaquim Noguero— que homenatja la llarga vida d’aquelles col·leccions farcides de pseudònims estrangeritzats: Peter Debry, Mark Halloran, Silver Kane, Ralph Barby, Curtis Garland, Frank Caudett, Burton Hare, Clark Carrados, Lou Carrrigan, Adam Surray, Keith Luger, Vic Logan, Adolf Quibus, Rocco Sarto, Lem Ryan, Alex Simmons o Law Space (aquests dos, d’Enrique Sánchez Pascual, pare del sabadellenc Enrique S. Abulí) apareixen, entre d’altres, a les cobertes il·lustrades per artistes com Freixas, Provensal, Cortiella, Badia Camps, Bosch Penalva, E. Martín, M. García, J. Sampere, L. Almazán o Desilo, Antonio Bernal o Salvador Fabà.

La mostra ha estat produïda i organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, BCN Negra 2019, Sabadell Negre, Les Dames del Crim, Sabadell Còmics, La Llar del Llibre, Festival de Cinema de Terror de Sabadell, Associació Barafada, Área Pulp, 66 rpm ediciones i Biblioteca La Bòbila de L’Hospitalet.

Activitats complementàries. Converses

Divendres 18 d’octubre, a les 21.30 h
«Literatura de gènere», amb els escriptors Victoria González Torralba i Carlos Zanón, continuadors de personatges com el Méndez de Francisco González Ledesma i el Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán, en el marc del festival Sabadell Negre.

Dijous 7 de novembre, a les 19 h
«El gust pel gènere: del cinema als bolsilibros i el còmic», amb el director i guionista de cinema Adolf Quibus (autor de bolsilibros) i el sabadellenc Enrique Sánchez Abulí, guionista de còmic (Torpedo, Historias negras, Alex Magnum, etc.), fill d’Enrique Sánchez Pascual (prolífic autor de bolsilibros com a Law Space, Alex Simmons, etc.).

Dijous 12 de desembre, a les 19 h
«Finestra a altres mons: un acolorit regal de Reis per a una època en blanc i negre», amb l’escriptor i divulgador Joan Manuel Soldevilla i l’il·lustrador sabadellenc Salvador Fabà.

Dijous 23 de gener, a les 19.30 h
«Neopulp: literatura popular o rebel·lia underground?», amb els escriptors Alberto Valle (Pascual Ulpiano) i Manuel López Poy (Samuel Shot).

Dimarts 18 de febrer, a les 19 h
«La cua de palla: llibres negres de butxaca en català», amb el bibliotecari i estudiós Jordi Canal i l’escriptor Joaquim Carbó.

Dissabte 21 de març, a les 19 h
«A qui fa por la literatura popular?», amb els escriptors de gènere gòtic Ralph Barby (Rafael Barberán) i Julián Sánchez Caramazana (autor de La desaparición del vampiro), i David Garnacho, director del Festival de Cinema de Terror de Sabadell.

Taller de dibuix

Dimecres 11 de desembre i dijous 19 de març a les 18 h
Taller de dibuix: «L’aventura de crear una coberta», a càrrec de la il·lustradora Laia Codina i l’escriptora Anna Fité.

-Publicitat-