Forats negres supermassius: els motors més potents de l’Univers

0
forats negres sabadell

Dimecres 11 de desembre 2019
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Forats negres supermassius: els motors més potents de l’Univers

A càrrec de Mar Mezcua

Es creu que totes les galàxies tenen al seu centre un forat negre supermassiu de més d’un milió de cops la massa del Sol. Com s’han format? És encara un misteri. En un forat negre actiu la matèria al seu voltant s’escalfa i emet a altes energies abans de ser empassada. Aquesta radiació la podem detectar i ens permet estudiar moltes propietats dels forats negres així com la seva formació. Parlarem de forats negres supermassius i de com s’ha obtingut la primera imatge d’un d’ells. També parlarem sobre forats negres estel·lars i de massa intermèdia que es creu són les llavors a partir de les quals creixen els supermassius, així com sobre canibalisme galàctic i la seva relació amb la detecció d’ones gravitacionals, la millor prova sobre l’existència dels forats negres.

Mar Mezcua és doctora en ciències naturals amb especialitat en física i astrofísica. Investiga particularment l’astronomia extragalàctica sota diferents longituds d’ones. És experta en observacions en rajos X (Chandra). Per aquests treballs ha estat a Montreal, Cambridge, Canàries, etc. Actualment exerceix a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

-Publicitat-