La memòria de l’holocaust a l’Estat Espanyol

0
memoria holocaust sabadell

Dimarts 21 de gener 2020
Museu d’Història de Sabadell. Sant Antoni
19.00 h
Entrada lliure

La memòria de l’holocaust a l’Estat Espanyol

A càrrec de la sociòloga sabadellenca Marta Simó Sànchez

Simó, partirà dels protagonistes de l’Holocaust: les víctimes (la població jueva), els
botxins o col·laboradors (el govern franquista) i els testimonis passius (la División Azul
al front de l’Est) per recórrer quines foren les relacions que es varen establir entre ells,
quines les conseqüències d’aquests encontres i com aquestes afecten avui quan es
confronta aquesta memòria a Catalunya tenint en compte també el col·lectiu de
presoners polítics republicans.

La conferència es basarà en la tesi doctoral de l’autora: La memòria de l’Holocaust a l’Estat Espanyol. Des d’una perspectiva històrica i una perspectiva sociològica (UAB, 2019).

A la seva tesi, els conceptes de memòria, antisemitisme i totalitarisme són les variables que articulen i justifiquen el plantejament d’aquesta recerca. A través de la recerca historiogràfica i els testimonis, analitza els diferents actors que van intervenir en l’Holocaust relacionats amb l’Estat Espanyol juntament amb aquelles ideologies que els podien influenciar. El primer actor a analitzar han estat les víctimes, principalment els jueus, tot i que es fa una pinzellada dels Republicans, així com del Treballadors espanyols que van anar a l’Alemanya Nazi.

Marta Simó

Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona Marta Simó Sánchez és especialista en Identitats Jueves i Holocaust per la Universitat Jagellonska de Cracòvia a Polònia i la Universitat Estatal de Moscou a Rússia.

Des del 2012 és investigadora del grup ISOR (Grup d’Investigacions en Sociologia de la Religió) de la UAB i del 2013 al 2016 fou membre de l’Equip d’experts multilingües de l’IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) per al Projecte d’Investigació sobre Educació (ERP). És membre del Comitè Executiu de l’EHAS (European Association for Holocaust Studies) i del projecte Stories that move de la Casa Anne Frank d’Amsterdam. A més, és professora associada en el Departament MIDE de la Facultat d’Educació de la UB i membre del Projecte Europeu sobre Educació inclusiva conjuntament amb la Universitat de València i la Universitat Catòlica de València. Des de l’any 2015 assessora el Memorial Democràtic en el projecte de col·locació de les llambordes stolpersteine a Catalunya.

 

-Publicitat-