Missions espacials amb veles solars

0
veles solars astronomia sabadell

Dimecres 5 de febrer 2020
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Missions espacials amb veles solars

A càrrec d’Àngel Jorba

Una vela solar és un mètode de propulsió per a naus espacials que consisteix en una gran superfície composta per una o diverses làmines reflectores molt lleugeres, capaces d’aprofitar la pressió lumínica de la radiació solar per obtenir impuls. Tot i que la força així obtinguda és petita, la seva acció acumulada en el temps pot ser molt gran. Es comentaran algunes aplicacions de les veles solars i es mostrarà com s’usen els sistemes dinàmics per al disseny d’aquestes missions.

Àngel Jorba és doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1991. Ha estat professor a la Universitat Politècnica de Catalunya i des de 1997 és catedràtic de matemàtica aplicada a la UB. Pertany al comitè editorial de «Discrete and Continuous Dynamical Systems – Series B» i de «Communications in Nonlinear Science and Numerical Simulation». Des de 2006 fins al 2010 ha estat coordinador de la xarxa espanyola de sistemes dinàmics DANCE. Ha col·laborat amb l’Agència Espacial Europea i la seva tasca investigadora inclou la mecànica celeste i l’astrodinàmica, amb èmfasi en les aplicacions astronòmiques i el disseny de missions espacials.

-Publicitat-