Arqueologia galàctica amb Gaia

0
arqueologia galactica astronomia sabadell

Dimecres 11 de març de 2020
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Arqueologia galàctica amb Gaia
El cas particular de la galàxia nana de Sagitari.

A càrrec de Pau Ramos

D’acord amb el model cosmològic ACDM, el més acceptat actualment, les galàxies es formen jeràrquicament: les grans es mengen les petites. Tanmateix, durant la interacció entre dos sistemes estel·lars, ambdós es veuen afectats podent arribar a deixar petjades que nosaltres observem ara, milers de milions d’anys després. Aquests “fòssils” seran el tema principal de la xerrada, on es redescobrirà el primer corrent d’estrelles que es va conèixer (anomenat Sagitari), els seus efectes sobre les estrelles del disc de la Via Làctia, i el que això ens diu sobre l’halo de matèria fosca que la rodeja.

Pau Ramos té un màster en astrofísica, física de partícules i cosmologia per la Universitat de Barcelona (UB). També és enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona. És doctor en física, treballa en l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB, especialment en l’equip de Gaia.

-Publicitat-