Explosions de nova, fenòmens explosius

0
explosions de nova astronomia sabadell

Dimecres 4 de març de 2020
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Explosions de nova

A càrrec de Glòria Sala

Les noves són fenòmens explosius a la superfície d’una estrella nana blanca en sistemes binaris de tipus cataclísmic. L’explosió causa un increment de lluminositat i l’ejecció de part del material acretat i processat per l’explosió, enriquint amb nous elements el material interestel·lar. D’entre totes les noves, les noves recurrents contenen nanes blanques particularment massives, i per tant candidates a esdevenir progenitores de supernoves Ia.

Glòria Sala és llicenciada en física per la Universitat de Barcelona, doctora en física a l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya amb la tesi “Emissió de raigs X de les noves”. Ha fet quatre anys d’estada post doctoral a l’Institut Max-Planck de Ciències de l’Espai de Garching (a prop de Munich, Alemanya), i des del 2008 és membre del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Autora de prop de 50 articles en revistes especialitzades, més de 72 ATels (The Astronomer’sTelegram), i una cinquantena de presentacions en congressos.

Organitza: Agrupació Astronòmica de Sabadell

-Publicitat-