05/10/2021 – 23/01/2022. Museu Can Framis. Roc Boronat, 116. Barcelona. Inauguració el 4 d’octubre a les 19 h.

Il vecchio mondo sta morendo. Quello nuovo tarda a comparire. E in questo chiaroscuro nascono i mostri.

[El vell món està morint. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur neixen els monstres.]

Antonio Gramsci

Monstres de Joan Fontcuberta

El vell món –la fotografia com a promesa de veritat i memòria– s’està morint i el nou món –les imatges generades per la intel·ligència artificial– brega per sorgir.

Del document a l’especulació, de les imatges naturals a les imatges postisses, Joan Fontcuberta ens ha habituat a un treball que rastreja els clarobscurs, tot assenyalant-ne les monstruositats emergents: monstruositats del llenguatge, monstruositats de la tecnologia, monstruositats de la política.

Monstres de Joan Fontcuberta s’aventura per una sèrie de conflictes i violències del nostre temps sempre intentant salvar, però, allò que encara ens fa humans. Presenta mitja dotzena de projectes recents, alhora poètics i disruptius, que abracen des de “Trauma” fins a “Prosopagnosia” (realitzat amb Pilar Rosado). Un alfa i un omega: de les runes de la fotografia –les imatges dels àlbums familiars que es malmeten i esdevenen amnèsiques, mentre trasllueixen la seva bellesa més terrible–, fins a les prediccions de futurs possibles, que no sabem si són malsons o garanties de progrés.

Entre la mirada crítica i el concepte, entre la poètica i l’humor, Fontcuberta intenta que les imatges deixin de ser un territori inhòspit i, en definitiva, es proposa de domar els monstres.

L’autor

Joan Fontcuberta neix a Barcelona el 1955. Comença a interessar-se per la fotografia mentre cursa batxillerat a l’escola. Estudia ciències de la informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es llicencia el 1978. En els darrers cursos compagina els seus estudis amb experiència professional en l’àmbit de la publicitat i del periodisme.

Va ser professor a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (1978 i 1986). El 1979 participa en la creació del Departament de Fotografia, Cinema i Vídeo d’aquesta facultat. En deixar Belles Arts va seguir exercint la docència com a professor convidat en diferents centres i universitats europeus i nord-americans, A partir de 1993 és professor associat d’estudis de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Col.labora amb assiduïtat en premsa regular i publicacions especialitzades en art i imatge.

Ha escrit nombrosos llibres de temàtiques relacionades amb la història, l’estètica i la pedagogia de la fotografia: destaquen El beso de Judas. Fotografía y Verdad (Ed. Gustavo Gili, Barcelona, 1997); La cámara de Pandora. La fotografí@ después de la fotografía (Ed. Gustavo Gili, Barcelona, 2010) i La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía (Galaxia Gutemberg, Barcelona, 2016 ).

Ha exercit com a comissari de múltiples exposicions.

Horari de l’exposició

De dimarts a dissabte d’11.00 a 18.00 h. 
Diumenges d’11.00 a 14.00 h. Dilluns i festius tancat

-Publicitat-