Del 3 de desembre 2021 al 20 de març 2022. FotoColectània. C/ Passeig Picasso, 14. Barcelona

Face Control és una exposició col·lectiva que reuneix més de 20 artistes, tant consagrats com emergents, les obres dels quals giren al voltant del control bidireccional que recau sobre el rostre. D’una banda, el que cada persona exerceix sobre la forma com desitja que es percebi la seva cara, i per un altre, el que procuren exercir les forces de poder sobre la nostra identitat.

L’exposició Face Control segueix dues línies. La primera, a través del creixent control del rostre des de l’exterior, els perpetus intents de guanyar control polític o econòmic sobre les persones a través del mesurament, el reconeixement i el registre de cares per sistemes com la Intel·ligència Artificial. La segona, a través del control del rostre des de dins: impulsats per les representacions en les xarxes socials, volem aconseguir un control el més complet possible sobre com apareixem en el retrat fotogràfic o videogràfic. Per a això, estem disposats a fer gairebé qualsevol cosa per a optimitzar radicalment els nostres rostres. Fins i tot si, al final, podem semblar iguals als altres.

face control fotocolectania barcelona

Comissariada per Urs Stahel, l’exposició planteja una reflexió crítica i provocativa sobre les conseqüències socials, polítiques i culturals derivades d’aquest control.

A la mostra conflueixen diferents aproximacions al tema, des de l’obra de reconeguts autors com Diane Arbus, Thomas Ruff o Richard Hamilton, a les noves pràctiques creatives resultants de la intersecció amb les noves tecnologies, com són les de Trevor Paglen, Broomberg & Chanarin o Shu Lea Cheang, passant per les de artistes emergents, i propostes extretes directament de internet i les xarxes socials

Llista de participants

L’exposició inclou llibres de Giambattista della Porta, Johann Caspar Lavater, Duchenne de Boulogne, Alphonse Bertillon, Francis Galton i Léopold Szondi, materials com les Kodak Shirley Cards, les Vogue Average Cover Photographs, un conjunt de Mugshots, així com fotografies i vídeos dels següents artistes:

Diane Arbus, James Bantone, The Batega Estigues Broomberg & Chanarin, Daniele Buetti, Shu Lea Cheang, Paolo Cirio, Eli Cortiñas, JH Engström, Adam Ferriss, Tina Hage, Richard Hamilton, Alma Haser, Lynn Hershman Leeson, Roni Horn, Tommy Kha, Fabiola Larios, Eva O’Leary, Maria Mavropoulou, Simone C. Niquille, Trevor Paglen, Willem Popelier, Thomas Ruff i John Yuyi.

Sobre Urs Stahe

Escriptor, comissari i assessor independent suís. Comissari de MAST –Manifattura di Arti, Sperimentazione e Tecnologia– a Bolonya, és assessor de la col·lecció MAST de fotografia industrial. És també assessor de la Fundació Foto Colectania a Barcelona, i de la Col·lecció d’Art de Vontobel, Zürich. És cofundador del Fotomuseum Winterthur i va ser el seu director i comissari de 1993 a 2013. Viu i treballa a Zuric. 

-Publicitat-