1 d’abril al 12 de juny de 2022. Fundació Foto Colectània. Passeig Picasso, 14. Barcelona

Martín Chambi i els seus contemporanis. Els Andes fotografiats

Martín Chambi representa un punt d’inflexió en la fotografia llatinoamericana de la primera meitat del segle XX. Va dedicar tota la seva vida a la fotografia i la seva obra va ser àmpliament reconeguda en el seu temps i en el nostre.

D’origen indígena, Chambi (Coaza,1891- Cusco, 1973) va dedicar gran part de la seva vida a fotografiar els Andes peruans, reivindicant el passat prehispànic a través d’imatges de ruïnes incaiques i el retrat de la vida de les comunitats andines a principis del segle XX. D’aquesta manera, Chambi incorpora a la fotografia local de l’època una nova perspectiva, proposant una mirada unificadora del Perú i donant llum a discursos indigenistes que començaven a cobrar força en aquest territori.

En 1924 fotografia el Machu Picchu, sent el segon a realitzar-lo després d’Hiram Bingham, qui el va fotografiar en 1913 per a la revista National Geographic. A partir d’aquesta experiència, el seu treball entra en una nova etapa on el maneig de la llum, la forma, l’espai i la textura, sumat a una manera molt particular d’enquadrar, el converteixen en un emblema de la fotografia contemporània i documental al Perú i Amèrica Llatina.

En aquesta exposició, les fotografies de Martín Chambi dialogaran amb obres dels fotògrafs Irving Penn, Eugene Harris, Werner Bischof, Robert Frank, Pierre Verger, Max T. Vargas, Luigi Gismondi i Manuel Mancilla, entre altres, que van visitar i van documentar les zones de Cusco i l’altiplà peruà en el mateix període que Chambi. La confrontació de totes aquestes mirades amplia la construcció de l’imaginari col·lectiu sobre la mil·lenària cultura andina d’aquesta època, al mateix temps que mostra l’important llegat que va marcar la producció fotogràfica dels seus predecessors.

Horari: Dimecres a dissabte: 11 – 14.30h i 16 – 20h / Diumenge: 11 – 15h

Entrades: 5€ general / reduïda 3€/ Primer diumenge de mes d’11 a 15h entrada gratuïta / compra online

-Publicitat-