“Si el món fos perfecte, no existiria l’art” afirma rotundament l’Alicia Framis (Barcelona, 1967) en una entrevista pel diari El País. I el nostre món té una pandèmia que “ens ha deixat transitant moments d’incertesa que afecten la nostra manera de ser”. Incertesa que “s’incrementa amb aquest moment de guerra i el caos mundial que vivim”. Tal com explica l’artista, “hem desenvolupat més la por, els dubtes, les pèrdues, la ira, la malenconia, la soledat, l’estrès, les debilitats… Però, d’altra banda, aquestes experiències ens han donat l’oportunitat d’adquirir més solidaritat, més humilitat i acceptació del risc”.

Leave here your fears és una escultura momumental interactiva sobre la qual bascula tota l’exposició. Una gran bústia amb forma híbrida, entre un diamant i una piràmide, realitzat en acer inoxidable. Aquesta bústia funciona com un catalitzador en el qual hi podem introduir notes escrites de forma anònima, on descrivim les nostres pors al mateix temps que les deixem enrere.

Leave here your fears. Alicia Framis
Leave here your fears. Alicia Framis

Framis recorre de nou al concepte de la bústia com va fer en una altra de les seves grans obres, Cartes al cel, que s’exhibeix com a peça permanent a Long Island (EUA) i Utrecht (Holanda), després de passar pel Central Park de Nova York.

A l’exposició també es podrà veure la sèrie Los Insomníacos, quinze quadres elaborats amb la cinta fluorescent que s’utilitza als avions per mostrar el camí als passatgers en la foscor. Les peces giren al voltant del tema de l’insomni que pateixen moltes persones a causa de l’angoixa que els provoca la pandèmia o el moment d’incertesa mundial que vivim.

La mostra es completa amb Skins, diverses obres realitzades a partir de tendes de campanya militars que constitueixen un al·legat contra la guerra d’Ucraïna. “Vaig decidir fer servir aquest material quan va començar la guerra contra Ucraïna per acostar-me amb la meva activitat diària a la injustícia humana que s’està cometent. El fet de custodiar aquesta tela verda m’ha ajudat a confiar cada dia més que la democràcia i els drets humans tornaran a imposar-se. I per mi pintar la tela militar és realment un acte de resistència”, declara l’Alicia Framis.

Artista multidisciplinar

Alicia Framis (Barcelona, 1967), és una artista multidisciplinar. La seva obra s’articula en diferents formats i suports d’expressió artística combinant l’arquitectura, el disseny, la moda, el vídeo i la performance. Estudia Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a l’Escola de Belles Arts de París. Completa la seva formació a l’Institut d’Hautes Etudes de París i a la Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam. Ha viscut i treballat a Barcelona (1985-1990) i París (1990-1993). Actualment viu i treballa a Amsterdam.

Del 29 d’abril al 18 de juny de 2022. Galería Juana de Aizpuru. Madrid

-Publicitat-