21.10.2022 – 15.01.2023. Palau de la Virreina. La Rambla, 99. Barcelona

Desexili aplega gairebé un centenar de dibuixos, composicions i collages realitzats per Jean Wyllys (Alagoinhas, Brasil, 1974) durant l’exili. Es tracta d’una mena de bitàcola amb què l’artista narra la seva subjectivitat, els seus records, les seves mitologies i les seves maneres de prendre la paraula i polititzar l’existència.

Després d’exercir com a diputat federal amb el Partit Socialisme i Llibertat (PSOL) entre el 2010 i el 2018, Jean Wyllys (Alagoinhas, Bahia, Brasil, 1974) es va exiliar —fins avui— per haver patit amenaces de mort i persecucions homòfobes i racistes, a base de fake news, en el context de la candidatura i posterior presidència al Brasil del polític d’extrema dreta Jair Bolsonaro.

Wyllys, destacat activista pels drets LGTBI+, durant la seva etapa parlamentària va tenir un paper crucial en la revocació d’alguns articles del Codi civil brasiler que reglamentaven els matrimonis entre persones del mateix sexe i el reconeixement dels drets laborals de les treballadores sexuals. També va proposar legalitzar i regular la producció de marihuana, així com el finançament governamental de les cirurgies de reassignació sexual i tractament hormonal per a persones transgènere.

Val a dir que el desterrament forçós de Wyllys, juntament amb el d’altres intel·lectuals i artistes com Marcia Tiburi, Wagner Schwartz i Débora Diniz, s’emmarca dins de l’assetjament contra qualsevol discrepància ideològica impulsat des del bolsonarisme, i que trobaria la seva expressió més terrible amb l’assassinat el 2018 de Marielle Franco, regidora de Rio de Janeiro i una de les veus més destacades en les reivindicacions dels drets de les dones negres al Brasil. Wyllys, Franco, Tiburi, Schwartz i Diniz avui representen una nova cultura política no solament a l’escena brasilera, sinó també per a tot el continent sud-americà.

Així, després d’un període a Berlín, Jean Wyllys s’instal·la a Barcelona, ​​ciutat on elabora una tesi doctoral sobre la creació i propagació de fake news com a tecnologia de govern, amb un èmfasi particular en l’última dècada informativa al Brasil.

Desexili aplega gairebé un centenar de dibuixos, collages i composicions que són una mena de bitàcola al voltant de la vida quotidiana de l’artista, sobre els seus records, opinions, mitologies o diàlegs amb allò que està passant i amb el que configura la seva subjectivitat crítica. Des dels retrats de personatges procedents de la cultura popular fins a les al·legories dissidents, des de bolquers, bosses de paper o diaris fins a cafè, cera o aquarel·les, en l’obra plàstica de Wyllys hi observem una pressa per prendre la paraula, una irrupció urgent, intempestiva i inajornable.

L’exposició té com a epíleg un dels capítols de Resistències. Paraula i art per lluitar contra la difamació política, sèrie fílmica creada per Francesc Badia i Dalmases i Jean Wyllys, dirigida per la cineasta Cristina Juliana Abril i produïda per openDemocracy.

Desexili. Comissari: Valentín Roma

Entrada lliure

-Publicitat-