Del 2 de febrer al 28 de maig de 2023. Fundació Foto Colectània. Passeig Picasso, 4 Barcelona

Nascut a l’Argentina, Marcelo Brodsky es va exiliar a Espanya durant la dictadura militar argentina dels anys 70 i 80. La seva obra combina imatges i intervencions amb color i text, situant-se entre la fotografia, la instal·lació, la performance i el memorial.

La temàtica de l’obra de Brodsky abasta tothom. Arrenca amb la lluita pels drets humans a l’Argentina que, amb els anys, l’autor estendria a molts altres països. La revisió de l’any 1968, que mostra imatges de protestes mundials, s’ha convertit en un dels seus projectes més ambiciosos en enfrontar-nos, a més, amb altres realitats interconnectades de l’època com són el colonialisme, el capitalisme, el racisme o el patriarcat. A la seva trajectòria ha reivindicat també moviments pels drets civils o el Black Lives Matter dels Estats Units, i més recentment destaca la cerca de la justícia reparadora per a les víctimes del genocidi a l’estat colonial d’Àfrica del Sud-oest Alemanya (l’actual Namíbia).

En declaracions recents de l’autor: “Les fotografies sempre queden obertes per a múltiples interpretacions, i les meves intervencions a les imatges suggereixen una direcció. Els textos i colors afegits construeixen una forma alternativa de llenguatge, una poètica de la resistència. El que intento fer intervenint imatges històriques i recuperant el seu context és llançar fletxes cap al futur, que és el nostre present.”

Artista i activista

 Marcelo Brodsky (Argentina, 1954) és considerat un dels autors més rellevants que treballen en la recuperació de la memòria privada i la seva intersecció amb les històries col·lectives. La seva obra es basa en la re-figuració de la imatge: prenent com a punt de partida imatges d’arxiu de successos històrics, Brodsky les resignifica i actualitza incorporant textos i traços de color, estenent així els seus significats. Les seves obres generalment formen part d’assajos conceptuals entorn d’un esdeveniment o tema.

-Publicitat-