Fins el 21 de gener del  2018
Museu d’Art de Sabadell. Doctor Puig, 16
Dimarts a dissabte: de 17 a 20h. Diumenges i festius: d’11 a 14h. Dilluns tancat
Gratuït


Josep Maria Magem (Sabadell, 1941-2017) fou un dissenyador d’orígens autodidactes que va exercir la professió durant més de cinquanta anys al seu estudi de Sabadell. El treball de Magem evoluciona des de la decoració clàssica al disseny d’objectes, mobiliari, il·luminació, entre altres, passant per multitud de treballs com a interiorista de l’àmbit domèstic, comercial o efímer per a estands d’empreses.

El seu paper com a dissenyador també es va vincular a institucions i organitzacions que de forma lateral o directa van tenir una importància en la configuració del que actualment podem anomenar una cultura del disseny.

L’exposició, comissariada per Guillem Celada, presenta el seu treball de recerca realitzat en els dos últims anys prenent com a punt de partida les entrevistes i el testimoni de Josep Maria Magem i del seu entorn. Es presenta una selecció d’objectes del dissenyador, posant especial interès en el disseny d’il·luminació – per ser el més representatiu de la seva producció-  i, a través d’aquests objectes es proposa una aproximació crítica a la seva obra. A Magem se’l reconeix i recorda pel seu establiment de venda de mobiliari i complements de disseny al carrer de l’Escola Industrial de Sabadell, però pocs coneixen que darrere el taló d’aquesta botiga s’hi amagava el taller d’un creatiu amb una àmplia i notòria producció, però que, com sovint passa amb tants altres dissenyadors, és encara poc conegut en la història del disseny català.

La producció de Magem és bastament extensa i es comprèn entre els primers anys seixanta i el 2012, moment en què en jubilar-se va tancar també l’establiment que regentaven juntament amb la seva dona i una de les seves filles. Aquest fet, però, no va ser la fi de la tasca de dissenyar, talment com un artista o altres creadors no s’ha aturat realment mai.

L’exposició i catàleg són una proposta amb una certa càrrega de tesis, dirigida per Guillem Celada, historiador del disseny, entorn de la producció de Magem.

En el terreny de l’interiorisme comercial, així com en el dels estands, trobem un aspecte de vinculació directe amb la ciutat, ja que els establiments locals passen a ser (durant la seva existència) part del paisatge urbà, de la mateixa manera, que les industries locals, quan exposen fora, esdevenen marca de ciutat.

Hi ha però un altre aspecte molt rellevant en la seva producció quant a interiorista i el vincle que aquesta (producció) té amb la ciutat. El seu treball desenvolupat per a la desapareguda entitat d’estalvi Caixa de Sabadell, esdevé un dels eixos interessants a conèixer amb atenció, ja que el treball continuat per a aquesta empresa, amb els diferents equipaments, va permetre desenvolupar un seguit de sistemes “estandarditzats” que es podien adaptar als espais que ampliaven la infraestructura de l’entitat. Uns emplaçaments que van ser inevitablement referències de la ciutat a les poblacions veïnes.

Làmpades dissenyades per a Marset

Si parlem del seu treball com a dissenyador industrial, trobem resolucions en molts terrenys, tot i que amb diferència, el gran gruix de la seva producció se centra en el disseny de làmpades. Tant com a dissenyador en exclusiva per algunes firmes com a dissenyador continu per a altres empreses o inclús amb treballs puntuals en altres casos, la producció de Magem en aquest terreny és molt extensa, són desenes o gairebé centenars els models dissenyats i produïts que ens permeten fer un recorregut a l’evolució estètica i les tendències de les darreres sis dècades.

És també aquest aspecte de la seva extensa producció, que ens dóna una dimensió molt clara de la figura que Magem representa com a dissenyador. Des de resolucions avantguardistes, motivades per novetats tecnològiques fins al disseny de peces per a firmes de producció desfassada fent un exercici de contemporanitzar el clàssic, ens trobem davant d’un treballador del disseny, que més enllà d’obres mestres ens presenta una extensa producció marcada per un dia a dia de treball en disseny i per més de cinquanta anys d’exercici ininterromput.

-Publicitat-