Del 20 de març al 5 de maig de 2024. MAS. Museu d’Art de Sabadell

Ple de cartró

Guillem Celada (1986) és creador i historiador del disseny.

Després de vint-i-cinc anys de treball en disseny i producció de productes en cartró i en paper en els camps de l’embalatge, les carpetes, els estoigs especials o el mobiliari, un local Ple de cartró és, a vista general, el rastre i llegat d’una empresa local extingida. Una acumulació de dissenys invisibles tant per la seva naturalesa de contenidors i no de continguts, com pel seu caràcter perifèric, anònim i desvinculat de les estructures culturals del disseny.

Com mostrar el recorregut vital d’un projecte empresarial cooperatiu desaparegut recentment es presenta com el gran dubte a l’hora d’abordar aquest relat menor del disseny. Una història aparentment sense transcendència més enllà de la vivència dels seus protagonistes, però que, tanmateix, amb la seva desaparició, es perd un saber fer i desapareixen les estructures invisibles que alimentaven un sistema cultural i econòmic local, que també se’n va.

Aquesta empresa era Plec de Cartró S.C.C.L, cooperativa fundada el 1993 per Rafael Celada, autodidacta, Joan Guals, treballador de la industria de les arts gràfiques i Manel Raluy, treballador de la industria tèxtil. Aquest projecte empresarial va funcionar fins el 2023, coincidint amb la celebració del trentè aniversari del seu inici d’activitat.

Instal·lació i publicació

Trobarem una exposició efímera en forma d’instal·lació per mostrar les tipologies i la quantitat de producció generada al llarg d’aquestes tres dècades. Aquest gest permet traslladar a una institució (dedicada a la promoció de la creació cultural i artística) una producció en disseny i artesania que no havia gaudit pràcticament de reconeixement, malgrat el valor intrínsec del recorregut en treball creatiu.

I d’altra l’altra banda, una publicació que recull de forma més detallada els exemples de les diverses línies de producte, la documentació vinculada a la història de la empresa i el recull del testimoni de Rafael Celada, com a impulsor principal d’aquest projecte. Un format que permet relatar i alhora generar un arxiu visual i testimonial.

La publicació es realitza amb col·laboració amb Mala Peça, pol cooperatiu de Sabadell. Un espai que es presenta idoni per la proximitat amb el Museu d’Art de Sabadell, i per la connexió temàtica que existeix entre el tema tractat (Plec de Cartró SCCL, cooperativa que s’extingeix) i Malapeça (espai de treball i creació de noves cooperatives). Aquesta connexió simbòlica entre el que s’acaba i el que neix, traspua una poètica del temps, i un cant al futur.

Així doncs, el projecte és una revisió del recorregut d’una cooperativa i a la vegada, del curs vital de l’autor (Guillem Celada), per la seva proximitat amb el transcórrer d’una forma de producció que seguia la fórmula habitatge i taller en un mateix edifici (treball i vida com una unitat). Una història pròpia i intima, i alhora, aliena i extensiva. El projecte és (tot i que d’una forma atropellada), un gest de restitució, de visualització d’un passat propi, que d’altra forma simplement s’hauria esvaït en l’oblit.

Les restes materials d’aquesta producció en disseny, simplement haurien acabat sent pasta de paper per esdevenir nous bens de consum i la memòria una nebulosa inadvertida a l’atmosfera.

Guillem Celada és el guanyador del premi Sabadell Obert 2002/ Art Emergent. Sabadell Obert és un instrument per donar suport a les pràctiques artístiques contemporànies a la nostra ciutat; acull artistes per desenvolupar el seu treball a l’Estruch per després mostrar-lo al Museu d’Art de Sabadell en forma d’exposició.

Horari: De dimarts a dissabte de 5 a 8h / Diumenges i festius d’11 a 2h / Dilluns tancat

Entrada gratuïta.

Text de la web

-Publicitat-