Ètnics, exposició i recital de poemes d’Omar Khayyam

0
Espai Foc Ventura

Divendres 22 de setembre
Espai FOC Ventura. Via Massagué, 5-7
20.30 h
Gratuït

L’exposició Ètnics consta de diverses peces teixides amb tècniques manuals per ètnies molt variades, des de l’Àfrica fins a l’Afganistan.

Els actors Jeroni Oller i Josep M. Roviralta ens llegiran quartetes del poeta persa Omar Khayyam, amb l’acompanyament musical de Maria Rovira.

Omar Khayyam

“La poesia d’Omar Khayyam ve marcada per l’hedonisme i el coneixement dels clàssics, que instava a llegir per conrear el coneixement, enfront de determinats corrents religiosos que rebutjaven els textos grecollatins per pagans. La seva poesia ha estat llegida en clau mística sufí, en què el vi que apareix constantment seria una al·legoria de la presència divina. Aquest vi també s’ha interpretat com a sinònim de gaudi, en un paper similar al del déu Dionís grec. Com que els musulmans tenen prohibit l’alcohol, alguns han volgut veure en aquests versos una prova de l’ateisme de l’autor.

Khayyam era, tanmateix un home creient, ja que sostenia que Déu era el fonament de l’ordre del cosmos, que havia establert les lleis que havien de ser desxifrades per l’ésser humà. Aquest Déu, però, no castigava les persones que buscaven el plaer, com sostenien els textos sagrats, sinó que era una instància abstracta i creadora. Dins la creació, distingia dos tipus d’éssers, els naturals, que tenen una existència independent en la natura, i els matemàtics, entesos com a propietats associades als primers, en la línia de la substància segona d’Aristòtil”. (font: Viquipèdia)

-Publicitat-