El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell. Museu d’Història

0
Vicente Cascón González, SA (c) Carles Cascón

Fins el 18 de febrer del 2018
Museu d’Història de Sabadell. Sant Antoni, 13
De dimarts a dissabte de 17 a 20h. Diumenges i festius d’11 a 14h. Dilluns tancat
Preu: Gratuït


Sabadell és actualment una ciutat de serveis caracteritzada per un passat industrial que la va convertir en pionera del tèxtil a Catalunya, fent-la créixer molt ràpidament i marcant la seva fisonomia actual. Aquella ciutat-fàbrica, suburbi de Barcelona, va patit un procés de
desindustrialització que va coincidir a mitjan anys 70 amb la implantació d’un pla urbanístic que pretenia eliminar les fàbriques del centre urbà amb la intenció de desplaçar-les a les zones perifèriques.

Als anys 80, el mapa cultural de la ciutat volia articular un nou discurs sobre tota aquesta
herència patrimonial que vinculés creació amb producció i cultura amb treball. Un pla d’actuació de futur que havia de tenir la fàbrica com a emblema. Des d’aleshores fins ara, s’ha procurat mantenir algunes xemeneies com a marca i transformar antics vapors en espais de: creació artística (l’Estruch), culturals (biblioteca), de serveis municipals (Vimusa), econòmics (Vapor Llonch), oci (alberg) o museus (Vapor Pissit). Però aquest últim, el Museu Tèxtil està encallat.

Durant més de 10 anys, i de forma voluntària, 27 professionals de diferents branques del procés tèxtil han col·laborat amb el Museu d’Història de Sabadell en la recuperació i l’estudi de més de 2.000.000 de mostres de teixits fets a Sabadell, repartides en mes de 4.000 volums, que van des del 1857 fins a començament del segle XXI.

L’exposició, realitzada per l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell, i comissariada per Sebastià Serra Rof, vol promoure el coneixement de la indústria tèxtil llanera a la ciutat i transmetre la necessitat que el Vapor Pissit, previst com a Museu Tèxtil, es faci realitat i pugui recollir entre d’altres coses, aquest llegat.

El gruix de l’exposició es dedica a explicar la història de la indústria tèxtil a la ciutat, fent un repàs història d’aquesta activitats econòmica a Sabadell durant més de 150 anys i mostrant la incidència que la industria tèxtil ha tingut en tots els aspectes de la vida local  i en la idiosincràsia dels seus habitants

Es parla de la importància del Ripoll i dels molins que s’especialitzen en el batanatge de draps ja en èpoques molt reculades, així com de les organitzacions que molt aviat s’organitzen com és el Gremi de Paraires el 1559. Es relata la importància del vapor com a font d’energia i la construcció dels grans vapors, així com la segona revolució industrial, l’electricitat.

Acompanyant l’exposició  hi ha un petit teler mecànic realitzat per Agustí Bellver Sanmartí.

Activitats complementàries:

  • Diumenge,15 d’octubre, 12h visita guiada amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.
  • Diumenge, 19 de novembre a les 12h Itinerari Sabadell al segle XIX. La ciutat fàbrica. Una passejada pel Sabadell tèxtil.
  • Diumenge, 17 de desembre, 12h. Visita guiada a l’exposició amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.
  • Diumenge, 18 de febrer del 2018, Visita guiada a l’exposició amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.
-Publicitat-