FIns el 4 de març de 2018
Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 . Carrer d’En Font, 25
Dimarts a divendres de 17 a 20.30. Dissabtes d’11 a 14h i de 17 a 21h. Diumenges d’11 a 14h. Dilluns i festius tancat
Preu: Gratuït
- En aquesta exposició podem veure una mostra d’equipaments utilitzats en algunes expedicions que han deixat la petja de l’alpinisme català en les muntanyes més altes del món.
- És el primer pas per aconseguir que Catalunya disposi en un futur d’un Museu dedicat a la muntanya.
A Catalunya l’evolució de l’excursionisme cap a l’alpinisme esportiu es manifesta plenament als anys 30, amb la utilització d’uns materials que avui ens semblen ben precaris, com són les cordes de cànem, els esquís de fusta, o els piolets i grampons forjats a mà artesanalment, així com els mosquetons o qualsevol ferro utilitzat en l’escalada.
En la dècada dels anys 60 es comencen a organitzar al país les primeres expedicions amb els objectius fixats en muntanyes llunyanes, en les quals els alpinistes catalans juguen un paper determinant.
Actualment, els nostres alpinistes han arribat a coronar tots els cims de més de vuit mil metres d’alçada (catorze en total). Aquest any, dos d’ells han entrat aquest any en la elit d’escaladors que han fet cim a tots ells. El Ferran Latorre, que es va convertir el mes de maig en el primer català a coronar els catorze cims, i més tard, l’Òscar Cadiach que aconseguia sumar l’últim d’aquests cims sense l’ajuda d’oxigen artificial, una fita aconseguida fins ara per una vintena d’escaladors només.
L’exposició ofereix una mirada íntima de les expedicions més significatives a través d’equipaments i objectes personals com són calçat i roba, arnesos i grampons, caixes i bidons de transport, material mèdic, tendes i sacs de dormir, càmeres de filmació…
Hi són representades les primeres expedicions a l’Everest i la primera ascenció de l’any 1985; la primera expedició sabadellenca en completar un cim de més de vuit mil metres (el Shisha Pangma l’any 1982); la primera expedició femenina catalana a l’Everest, entre d’altres.
Activitats complementàries
- Diumenge 8 octubre i 14 gener. 12 h. Visita guiada
- Diumenge 19 novembre. 12h. Taller familiar. Com ens orientem a la muntanya?
- Diumenge 11 gener. 19h. Taula rodona. Conservació i memòria de l’alpinisme català