A punt i amunt. Espai Cultura Fundació Sabadell 1859

0
A punt i amunt (c) Week&

FIns el 4 de març de 2018
Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 . Carrer d’En Font, 25
Dimarts a divendres de 17 a 20.30. Dissabtes d’11 a 14h i de 17 a 21h. Diumenges d’11 a 14h. Dilluns i  festius tancat
Preu: Gratuït


  • En aquesta exposició podem veure una mostra d’equipaments utilitzats en algunes expedicions que han deixat la petja de l’alpinisme català en les muntanyes més altes del món.
  • És el primer pas per aconseguir que Catalunya disposi en un futur d’un Museu dedicat a la muntanya.

A Catalunya l’evolució de l’excursionisme cap a l’alpinisme esportiu es manifesta plenament als anys 30, amb la utilització d’uns materials que avui ens semblen ben precaris, com són les cordes de cànem, els esquís de fusta, o els piolets i grampons forjats a mà artesanalment, així com els mosquetons o qualsevol ferro utilitzat en l’escalada.

mostra material (c)Week&

En la dècada dels anys 60 es comencen a organitzar al país les primeres expedicions amb els objectius fixats en muntanyes llunyanes, en les quals els alpinistes catalans juguen un paper determinant.

Actualment, els nostres alpinistes han arribat a coronar tots els cims de més de vuit mil metres d’alçada (catorze en total). Aquest any,  dos d’ells han entrat aquest any en la elit d’escaladors que han fet cim a tots ells. El Ferran Latorre, que es va convertir el mes de maig en el primer català a coronar els catorze cims, i més tard, l’Òscar Cadiach que aconseguia sumar l’últim d’aquests cims sense l’ajuda d’oxigen artificial, una fita aconseguida fins ara per una vintena d’escaladors només.

detall de material exposat (c)Week&

L’exposició ofereix una mirada íntima de les expedicions més significatives a través d’equipaments i objectes personals com són calçat i roba, arnesos i grampons, caixes i bidons de transport, material mèdic, tendes i sacs de dormir, càmeres de filmació…

Hi són representades les primeres expedicions a l’Everest i la primera ascenció de l’any 1985; la primera expedició sabadellenca en completar un cim de més de vuit mil metres (el Shisha Pangma l’any 1982); la primera expedició femenina catalana a l’Everest, entre d’altres.

Activitats complementàries

  • Diumenge 8 octubre i 14 gener. 12 h. Visita guiada
  • Diumenge 19 novembre. 12h. Taller familiar. Com ens orientem a la muntanya?
  • Diumenge 11 gener. 19h. Taula rodona. Conservació i memòria de l’alpinisme català
-Publicitat-