Els llibres fan arrels, Najat El Hachmi

0

Dimarts 17 d’octubre de 2017
Casal Pere Quart. Rambla, 69
19.30 h
Gratuït

Acte inaugural del curs acadèmic 2017-2018 i l’edició de tardor del Voluntariat per la llengua, a càrrec de l’escriptora Najat El Hachmi, guanyadora del Premi BBVA Sant Joan de literatura (2015) amb “La filla estrangera”

“Vaig néixer a Nador, a la zona rifenya del Marroc i vaig anar a viure a Vic quan tenia 8 anys. Són dos fets casuals però que em defineixen de la mateixa manera que em defineix ser mare, haver estudiat filologia àrab, haver realitzat feines molt diverses o haver treballat en l’àmbit de la immigració, però sobretot em defineix el fet d’escriure. No sabria entendre la meva vida ni entendre’m a mi mateixa sense l’escriptura i no sé si abans vaig aprendre a escriure o a definir-me. El que sí que sé és que gràcies a l’escriptura puc conjugar totes les peces que formen la meva identitat d’una manera més o menys harmònica i descobrir el que hi ha de conflictiu en cadascuna d’elles. Si la identitat fos un patchwork fet de diferents peces l’escriptura seria el mecanisme que em permet lligar-les.

Per què escric? Primer em pensava que escrivia perquè havia llegit molt, com una conseqüència natural del fet de ser lectora voraç, però és evident que no tothom que llegeix escriu. Després em vaig pensar que escrivia perquè em sentia de dos llocs a l’hora i l’escriptura em permetia fer front al desassossec de no saber exactament d’on era i com havia de sobreviure a les contradiccions que aquest espai fronterer em comportava. Després vaig descobrir que simplement escrivia com a conseqüència del fet mateix de viure: a vegades les coses són tan inversemblants, tan xocants, tan incoherents i tan mancades de sentit que només a través de l’ordenació dels successos que comporta un text escrit se li pot trobar alguna mena de lògica. En algun moment també se’m va passar pel cap que escrivia per ser llegida, per comunicar alguna cosa a algú i, per tant, pal·liar el sentiment de solitud inherent a la mateixa existència. Finalment, escrivint la primera novel·la vaig descobrir que l’origen era més remot del que em pensava: el relat literari ja formava part de la meva vida des del principi de tot a través del que explicaven les dones del meu poble i escriure no és més que una forma de lligar i enllaçar maneres de relatar molt distants entre elles. Escrivint puc trobar punts en comú entre autors de tots els continents del planeta i les dones analfabetes del meu poble. Escric perquè és una necessitat. Escric per totes aquestes raons però sobretot perquè escriure és de les coses més plaents que faig a la vida”

-Publicitat-