Stachka (La huelga, 1925), Sergei M.Eisenstein

0

Dijous 2 de novembre de 2017
Cineclub Sabadell. Plaça Imperial,1
20.00 h i 22.30 h
Preu: 6 € / Amb descompte: 5€ / 16 a 30 anys: 3 €

Sinopsi: Pel·lícula de cinema mut situada a la Rússia tsarista. Els obrers d’una important empresa estan descontents i després d’una reunió decideixen fer vaga. La tensió es dispara quan un obrer es suïcida al ser acusat injustament d’un robatori.

L’argument està basat en fets reals. En concret, reflectiria les vagues de 1903 a Rostov del Don, a les quals s’hi van sumar més de cinc-centes fàbriques. El descontentament s’estenia i la repressió era cada vegada més violenta. Una dada significativa: al 1903 un terç de l’exèrcit rus a la part occidental del país tenia assignades tasques d’«acció repressora». Aquests moviments de protesta van influir definitivament en les protestes del 1905.

Encara que pugui sorprendre, el tema principal de ‘La Huelga’ no és el treball. Ens explica el conflicte entre la classe obrera i la classe dirigent, però la reivindicació laboral està completament superada per una lluita molt més general i que posa en qüestió les estructures mateixes del sistema. Sembla lògic, donat el moment i el lloc de realització de la pel·lícula. La Rússia soviètica de 1924 comptava amb una estructuració social i una organització política que superaven la pura organització obrera, encara que això pot suposar alguna contradicció en el desenvolupament de la història, ja que aquesta se situa en l’època pre-revolucionària, on les coses no eren tan així.

-Publicitat-