Homenatge a Francesc Trabal

0
francesc trabal sabadell

Dijous 30 de novembre 2017
Biblioteca Vapor Badia. Tres Creus, 127
19.00 h
Gratuït

Acte d’homenatge a la figura i obra de Francesc Trabal (Sabadell, 1899–Santiago de Xile, 1957) amb la presentació del llibre Novel·les (1) editat per Quaderns Crema. Es farà una lectura de la seva obra i una xerrada amb la participació del públic.

A l’acte hi intervindràn els escriptors Clara Soley i Antoni Dalmases, i l’editora Sandra Ollo.

El llibre recupera quatre novel·les de l’autor, membre de la colla de Sabadell. Un narrador brillant, àcid i sarcàstic.

“L’obra de Francesc Trabal, narrador agosarat i brillant, és d’una modernitat intemporal. Hi va saber copsar, amb una ironia sagaç i un humor sovint absurd i corrosiu, la buidor i la insatisfacció en les relacions humanes dins la societat benestant de principis del segle XX, amb un estil elegant que combina el millor del classicisme i de l’avantguarda. Aquest volum recull quatre de les seves primeres novel·les—L’home que es va perdre (1929), Quo vadis, Sànchez? (1931), Era una dona com les altres (1932) i Hi ha homes que ploren perquè el sol es pon (1933)—, en les quals l’escriptor defuig el realisme i el melodrama per, com deia Trabal mateix, «fixar el punt dolç de la vida a través d’un punt de vista personal […] basat en l’humor».”

La colla de Sabadell (tal com explica Sebastià Benasar a VilaWeb) va mirar de projectar sobre la ciutat el seu esperit de revolta i un ideal de modernitat cosmopolita que es van traduir molt aviat en l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Era un humor absurd i gratuït, corrosiu i desmitificador dels valors culturals, on es troba una influència important dels dadaistes.

-Publicitat-