Muros (2015), cineforum amb Pablo Iraburu

0

Dilluns 27 de novembre 2017
Alliance Française. Sant Joan, 35
20.00 h
Gratuït

Projecció del documental Muros i cinefòrum amb el director Pablo Iraburu

Quan va caure el Mur de Berlín vam arxivar la idea dels murs de separació com a part del passat. La realitat és exactament la contrària. Mai en la història de la humanitat s’havien construït tants murs. Mai hi havia hagut tantes tanques, reixes, filats, rases i muralles. Són milers de quilòmetres, a les parts més distants i diferents del planeta. Aquesta pel·lícula narra històries reals de persones que viuen a banda i banda de molt diferents murs. El que divideix Sud-àfrica de Zimbabwe, el mur de separació entre els Estats Units i Mèxic, la tanca que a Melilla separa Espanya del Marroc.

El plantejament visual i narratiu del film se centra en el concepte de mur, sense entrar en anàlisis geopolítics ni en la valoració estratègica o moral de la situació. Els retrats propers i intensos de persones reals, l’acostament a la seva vida real i íntima ens deixa veure que, a banda i banda, tots compartim similars il·lusions, pensaments i emocions.

El drama que representa cada mur -un drama que necessita ser explicat- ens serveix per transmetre i celebrar una emoció que no coneix fronteres i que, a diferència dels murs, és immune al temps: l’absurda simetria de cada mur ens serveix de mirall i ens dóna a descobrir que tots compartim la mateixa essència.

La pel·lícula ha estat premiada en els següents festivals: IDFA (Amsterdam, Premi Global Justice concedit per Oxfam Novib-Holanda), Cinema for Peace (Berlín), International Film Festival (Cleveland), Doha Film Institute (Qatar), IBAFF (Múrcia) , International Film Festival St Paul (Minneapolis), Film Festival (Estocolm).

Selecció: Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià-Zinemaldia 2015, Festival de cinema i Fòrum Internacional sobre Drets Humans (Ginebra), Festival internacional de cinema documental sobre Drets Humans (Praga), Filmfestival der Menschenrechte (Nuremberg), Vilnius Film Festival (Lituània ), Film Festival Milennium (Brussel·les), Le Voici dell ‘inchiesta (Itàlia).

-Publicitat-