La visita de la vella dama. Lectures imprescindibles

0

Divendres 17 de novembre de 2017
Teatre Sant Vicenç. Montllor i Pujal, 103
22.00h
Preu: 5 € (consumició inclosa)

La visita de la vella dama de Friedrich Dürrenmatt (amb adaptació de Jaume Pont), estrena el cicle de revisió de textos teatrals clàssics en format de lectura i cafè-teatre.

“Un dels temes universals de la literatura és la venjança. La venjança com a motor vital unida, en la majoria de les ocasions, a un personal sentit de la justícia i a un concepte de la moralitat, de la ductilitat d’allò moral, que és capaç de transformar i comprar els valors més ferms. Aquesta és una de les notes principals que vehiculen l’obra de teatre La visita de la vella dama (Der Besuch der alten Dame, 1956), de l’escriptor i pintor suís Friedrich Dürrenmatt (1921-1990). Una “comèdia tràgica”, com l’etiqueta el seu autor, que destil·la perversitat i tristesa i que ens posa davant d’un mirall que escup la realitat totpoderosa dels diners, capaç de comprar la moral, la justícia i, en definitiva, qualsevol cosa. Perquè, encara que molts es neguin a acceptar-ho, tot té un preu, fins i tot la vida i la mort.

Aquest “clàssic” del teatre contemporani té una trama senzilla i, alhora, profunda i complexa. La visita de la vella dama narra la tornada a la seva ciutat natal, Güllen -una petita localitat suïssa empobrida després de la II Guerra Mundial-, de Claire Zachanassian, que en la seva joventut va haver de “escapar” després d’un escàndol que la va proscriure per a la bona “moral” i costums de la societat. Embarassada per un dels seus respectables habitants, Alfred Ill, que va eludir amb enganys i per diners la seva responsabilitat davant la justícia i la pròpia moral, Clara torna convertida en una milionària i fent una particular petició de justícia.

Revestida del poder dels diners i amb una voluntat de venjança molt clara, la Vella Dama ofereix als habitants del poble una fabulosa suma de diners amb una sola condició: que matin a Alfred, complint-se així els seus desitjos de justícia” (text d’Ana Matellanes)

-Publicitat-