Machines (2016), un documental hipnòtic, laberíntic, desolador

0
machines

Dimecres 17 de gener de 2018
Cinemes Imperial. Plaça Imperial
18.30 h
Entrada lliure
Organitzat per: Aula d’extensió universitària per a la gent gran

Machines és hipnòtica, laberíntica i desoladora. Milers de treballadors exhausts, interminables jornades laborals de 12 hores i una immensa fàbrica tèxtil a Surat, una ciutat industrial situada al nord-oest de l’Índia. La càmera viatja lleugera pels passadissos d’aquest submón invisible, on humans i màquines són la mateixa cosa.

El cineasta Rahul Jain debuta amb una obra valenta i personal. Les curtes converses que manté amb els treballadors ens descol·loquen i afegeixen una nova capa de lectura a un film que va més enllà de la denúncia de l’explotació laboral. Observem, incrèduls, una realitat dramàtica que ens atrapa per la seva esplendor sonora i visual.

Una mirada dura, i a la vegada d’una sensibilitat extraordinària, a l’explotació dels treballadors a les fàbriques dels països en vies de desenvolupament, que ens obliga a replantejar-nos si les dinàmiques productives del món en què vivim són les més idònies.

El director
Rahul Jain és un director de documentals nascut a Nova Delhi, criat a l’Himàlaia i educat als Estats Units. És llicenciat en Belles Arts de Cinema i Vídeo a l’Institut d’Arts de Califòrnia i té un màster d’Escriptura sobre Estètica i Política. S’interessa per la distància, l’alteritat i la quotidianitat. Machines és el seu primer llargmetratge documental.

Premis i festivals
Premi Amnistia Internacional Catalunya, DocsBarcelona – Catalunya, 2017.
Premi especial del jurat, Sundance – Estats Units, 2017.
Selecció Oficial IDFA – Països Baixos, 2016.
Premi “Human Values” i Premi del Jurat, Thessaloniki DFF – Grècia, 2016.

Fitxa tècnica
Direcció: Rahul Jain
Producció: Rahul Jain, Iikka Verkalahti, Thanassis Karathanos
Fotografia: Rodrigo Trejo Villanueva
Edició: Rahul Jain, Yaël Bitton
So: Susmit “Bob” Nath

 

-Publicitat-