Dones en llibertat. Gir feminista en l’art dels anys 70

0
dones en llibertat
Fina Miralles, Cobriment del cos amb palla. 1975

Dijous 1 de març de 2018
Fundació Bosch i Cardellach. Indústria, 18
19.00 h
Entrada lliure

Dones en llibertat. Gir feminista en l’art dels anys 70. A càrrec de Maia Creus

La xerrada pren com a punt de partida la tercera onada feminista que es va desplegar als EE UU i a Europa a finals dels anys 70 amb un gran impacte en el món de l’art. Coincidint amb l’accés quasi massiu de les dones als estudis universitaris, el feminisme viu, al llarg dels anys 70 un desplegament espectacular en tots els ordres dels sabers. També en l’àmbit de l’art, lluitant contra la invisibilitat dels treball de les dones com també, del predomini del llenguatge patriarcal imposat a les imatges.

A Catalunya aquesta onada va arribar enmig de les propostes del denominat Art Conceptual. La Sala Tres de l’Acadèmia de Belles Arts (1972-1978) fou un dels espais emblemàtics de l’art alternatiu i la presència de dones artistes fou significativa.
L’entrada de la mirada femenina dins l’art va introduir un gir radical en el mode de representar el cos de la dona en l’art. Com també la reinterpretació del mite matern.

Farem un repàs a aquesta procés històric posant especial èmfasi en l’artista Fina Miralles, una figura singular de l’art conceptual i exposarem com a finals dels anys 80, l’artista fa un gir radical en deixar el món de les idees per retornar a la natura i al sentiment com a font del seu art.

Maia Creus Castellana

És Doctora en Història de l’Art (UB) i llicenciada en Filosofia i Lletres (UAB). Ha impartit docència a la UAB i a la UB i professora agregada a ESDi- Escola Superior de Disseny (URL). Combina la tasca docent amb el comissariat d’exposicions i la critica d’art. Entre 2011-2017 ha estat la responsable de la secció Art de la Revista Quadern de les Idees, les Arts i les Lletres. És membre de l’ACCA-Associació Catalana de Crítics d’Art. Forma part del grup d’investigació: La Autoria en Escena. Grup Cos i Textualitat (UAB).

És membre de la Fundació Ars on, com a coordinadora d’Arts Visuals, impulsa la línia d’investigació: Cultures d’Arxiu – Noves narracions sobre Art Contemporani. En aquest marc de treball ha editat l’Arxiu textual de l’artista Fina Miralles dipositat al Museu d’Art de Sabadell i a la Fundació Ars, en 4 volums: Fina Miralles. Paraules fèrtils (1972-2017).

-Publicitat-