Sismologia del nucli central del Sol

0
sismologia

Dimecres, 21 de febrer de 2018
Agrupació Astronòmica de Sabadell. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Sismologia del nucli central del sol

L’heliosismologia ha aconseguit mesurar amb molta precisió l’estructura dinàmica de les zones radiativa i convectiva solars utilitzant les ones acústiques que es produeixen al Sol. Nogensmenys, al nucli (amb menys ones i més ràpides) cal utilitzar les ones de gravetat que es produeixen allà, sent aquestes molt difícils d’observar i mesurar. Les observacions que s’estan fent des de la Terra i des de l’espai (SOHO) no donen encara resultats concloents. Una nova forma d’utilitzar aquestes dades sembla confirmar que el nucli del Sol gira quatre vegades més ràpidament que la superfície.

A càrrec de Teodoro Roca-Cortés. Catedràtic de la Universitat de la Laguna (ULL) des de 1985, i investigador de l’Institut d’Astrofisica de Canaries (IAC) des dels seus començaments en 1975. Expert en heliosismologia i astrosismologia havent publicat més de 220 articles i contribucions en congressos internacionals. Ha participat en mes de 30 projectes internacionals de recerca que han involucrat experiments des de Terra i des de l’espai (ESA i NASA), sent l’investigador principal en més de la meitat.

Ha estat conseller i assessor en diversos comitès de l’Agència Europea de l’Espai i en els plans nacionals de recerca. Ha estat vicerector, degà de la Facultat de Física, director del Departament d’Astrofísica de la ULL i coordinador d’ensenyament del IAC. Ha contribuït a la divulgació de l’astronomia amb cursos, articles, jornades i conferències en escoles, instituts, associacions i al públic en general. És membre de nombre de la Real Acadèmia Canària de Ciències.

-Publicitat-