Tafanejant la correspondència dels Edgeworth

0
tafajenant la correspondència dels Edgeworth

Dijous 8 de febrer de 2018
Fundació Bosch i Cardellach. Indústria, 18
19.00 h
Entrada lliure

Tafanejant la correspondència dels Edgeworth en cerca de la Rosa

Conferència a càrrec de Lluís Barbé Duran, escriptor i professor emèrit d’economia de la UAB. Amb la intervenció d’Esteve Renom Pulit, economista i membre numerari de la Fundació. Des del 1999, Lluís Barbé ha estat investigant la família Edgeworth per esbrinar l’origen i la personalitat de Rosa Florentina Eroles, la mare catalana del famós economista Francis Ysidro Edgeworth. La recerca ha estat farcida d’estranyes coincidències.

Mariquita Tennant

El 24 de novembre del 2005, l’alcalde de Windsor i Maidenhead (Anglaterra) va col·locar en una casa molt antiga del barri de Clewer una placa blava en honor d’una tal Mariquita Tennant, morta l’any 1860. La notícia no tindria més interès per a nosaltres sinó fos perquè aquesta senyora es deia de soltera Maria Francesca Eroles i Eroles i, per tant, era d’origen català. De fet, és l’única dona de totes les terres hispàniques que té una placa blava de reconeixement a la Gran Bretanya.

Però qui era aquesta dona? D’on havia sortit? Quina vida havia tingut? Aquestes preguntes les respon Lluís Barbé després d’anys de recerca sobre l’exiliada família Eroles duta a terme a Irlanda, Anglaterra i Catalunya. Amb les dades obtingudes basteix una novel·la històrica apassionant que permet copsar l’altra cara d’uns fets viscuts per refugiats catalans que palesen la conducta exemplar de la societat anglesa i del govern britànic d’ara fa quasi dos-cents anys.

-Publicitat-