Brassaï, el ojo de París, a la Fundació Mapfre

0
brassaï
© Estate Brassaï Succession, Paris

Fins el 13 de maig de 2018
Fundació Mapfre. Diputació, 250 Barcelona
Horari: Dll de 14:00 a 20h / Dm a ds: de 10 a 20h / Dg: d’11 a 19h
Preu: 3 €

Brassaï, el ojo de París

Brassaï (pseudònim de Gyula Halász, 1899-1984) va explorar primer les arts visuals tradicionals i la literatura mentre es traslladava de la seva Brasov natal, a la regió de Transilvania pertanyent a l’imperi austrohongarès, fins a Budapest i Berlín, per establir-se finalment a París en 1924. Allà es va guanyar la vida amb esporàdics treballs periodístics que en general implicaven aportar fotografies, al principi realitzades per altres, però de seguida les seves pròpies.

La fotografia

Brassaï va començar a fotografiar el 1929 i durant la dècada de 1930 va mantenir una intensa activitat. El seu tema principal va ser la ciutat de París: el seu teixit físic, el dia a dia i especialment la seva aparença i vitalitat nocturnes. La fotografia artística era encara marginal, però creixia extraordinàriament com a mitjà d’il·lustració, tant en les noves revistes il·lustrades com en llibres i altres publicacions. Van ser aquestes circumstàncies les que van propiciar l’aparició, el 1932, de Paris de Nuit, l’obra que immediatament va proporcionar a Brassaï un general reconeixement. Era un tema del gust tant de l’elit cultural com de la indústria turística, receptives i sensibilitzades amb aquest tipus d’imatges. Aquesta duplicitat caracteritzarà també l’especial interès que tenia Brassaï cap als mons nocturns de la diversió popular, el crim i la prostitució.

L’exposició

El solapament entre els esforços de Brassaï com a artista i les fotografies que realitzava per encàrrec o amb ànim de ser publicades va donar lloc a un ampli i complex conjunt d’obres. Algunes exposicions i publicacions han tractat d’oferir una visió integral dels seus temes o un relat global de la seva trajectòria. La present exposició persegueix sobretot mostrar els èxits de Brassaï com a artista, a través d’un conjunt en el qual es presenten excel·lents còpies d’època de les seves millors imatges. La mostra ha estat possible gràcies a l’entusiasta i generosa col·laboració del llegat de l’artista a París (Estate Brassaï Succession), així com de rellevants col·leccions museístiques de França i Estats Units. Onze agrupacions temàtiques (més una selecció d’exemplars originals de la revista d’avantguarda Minotaure) mostren la trajectòria de Brassaï i ressalten al mateix temps el seu reconegut treball a París durant la dècada de 1930.

-Publicitat-