El cel estrellat i els seus observadors en l’antic Egipte

0
el cel estrellat

Dimecres, 14 de març de 2018
Agrupació Astronòmica. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

El cel estrellat i els seus observadors en l’antic Egipte

Entre la variada jerarquia de sacerdots de l’antic Egipte existia un encarregat de l’observació dels astres. La seva principal tasca era el càlcul de les hores del dia i de la nit amb la finalitat de dur a terme de la manera més precisa possible els serveis religiosos del temple. Per realitzar aquesta comesa comptava amb taules amb efemèrides horàries d’estrelles, rellotges d’aigua, sol i ombra.

Gràcies a l’estudi de les taules i llistes estel·lars egípcies, principalment trobades en contextos funeraris, així com de documents de caràcter astronòmic exposats en temples tardans, el nostre coneixement sobre el cel dels egipcis, les seves estrelles i constel·lacions, ha crescut notablement. Ells també van fossilitzar en el cel, en les seves constel·lacions, moments coneguts de la vida dels seus déus. No obstant això, la nostra informació és molt més limitada en el que es refereix a la seva observació d’eclipsis, estrelles, i estrelles fugaces.

José Llull

A càrrec de José Lull, llicenciat en egiptologia per la Universitat de Tübingen (Alemanya) i llicenciat en geografia i història, en l’especialitat d’arqueologia, i doctor en història per la Universitat de València. Des de 2008 és professor del màster oficial d’egiptologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sent membre de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic i professor associat del Departament de Ciències de l’Antiguitat de la mateixa universitat.

-Publicitat-