Taller de Borreia o bourrée

0
taller de borreia

Dissabte 10 de març de 2018
Cal Balsach. Ctra. de Prats, 16
Horari: de 10 a 13.00 h
Preu: 10 € / inscripcions al 666 85 00 75

Taller Borreia i bourée a càrrec de Joan Codina

La borrèia o bourrée és un tipus de dansa tradicional de dos i tres temps molt estesa per Occitània, d’origen basc segons certs especialistes. Es balla sobretot al Massís Central i a l’Arieja. A l’Arieja, el Berry i el Borbonès hom balla una borrèia de dos temps, mentre que al Llemosí i a Alvèrnia sovint és de tres temps. Aquest ball també és conegut localment amb altres noms, com Montanharda o Auvernhata.

La borrèia es balla per parelles, no necessàriament formades per un home i una dona, que es disposen en fila, de manera que cada ballarí es troba de cara a la seva parella i amb un ballarí a cada banda (o només en una, si és a l’extrem). Els ballarins es desplacen sobretot avançant, reculant o canviant de lloc amb la parella.

Per extensió es diuen també borreies les cançons amb les quals es balla la borreia. La música i les cançons no tenen instruments veritablement característics ni obligatoris sinó que hom emprava el que tenia i sabia tocar. La majoria tenen veus i violins i, sobretot les més noves, solen afegir l’acordió diatònic típic i tradicional d’aquestes terres. Altres instruments són possibles, com per exemple la cornamusa, la viola de roda o, a l’Arieja, l’oboè.

Organitza: Danses al carrer de Sabadell
-Publicitat-