Les festes de l’arbre del Vallès: un patrimoni cultural immaterial

0
les festes de l'arbre
Portada del llibre Amunt!

Dijous 5 d’abril de 2018
Fundació Bosch i Cardellach. Indústria, 18
19.00 h
Entrada lliure

Les festes de l’arbre al Vallès: un patrimoni cultural immaterial

Taula rodona amb les intervencions de Llorenç Roviras i Marc Castellet, autors del llibre Amunt! Les festes de l’arbre als Països Catalans, Toti Garcia, representant de la Germandat de Sant Sebastià de Matadepera, Núria Ferrando, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall, Xavier Vila, de l’associació Figaró Memorial, Jan Grau, especialista en cultura popular i Josep Alavedra, coordinador del Projecte d’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès.

Amunt! El llibre

Les festes de l’arbre als Països Catalans ofereix un recorregut narratiu i plàstic per unes celebracions carregades de simbolisme, que ens parlen del cicle anual de regeneració de la natura, però també de la voluntat de mantenir una tradició —sovint suposada, sempre deformada— i del desig de pertinença. L’obra fa un recorregut per una trentena de les més de cent seixanta festes d’aquest tipus que els autors han trobat a Catalunya, la Franja de Ponent, el País Valencià, Mallorca i Andorra.

Cultures de tots els continents celebren des de molt antic festes que tenen els arbres de protagonistes. L’estranyesa de veure en ple segle xxi com es tallava un arbre al bosc, es duia en processó a la vila i es plantava amb tota solemnitat al bell mig de la plaça, va portar el periodista Llorenç Roviras i el fotògraf Marc Castellet a recórrer el país buscant l’on, el com i el perquè d’aquests rituals. Aquest seguiment, fet durant deu anys, es destil·la en aquest llibre.

-Publicitat-