Giuseppe Ungaretti. Cicle 8 poetes universals

0
giuseppe ungaretti

Dimecres 4 d’abril de 2018
Biblioteca Vapor Badia. Tres Creus, 127
19.00 h
Entrada lliure

La tercera sessió està dedicada a Giuseppe Ungaretti i anirà a càrrec de Esteban Martínez.

8 poetes universals. Sessió 3: Giuseppe Ungaretti

Nascut el 1888 a Alexandria, va viure a París, va participar en la Primera Guerra Mundial a França i Itàlia i va ensenyar literatura italiana a São Paulo ia Roma. Encara que aquests espais -i l’espai és un dels protagonistes de la seva poesia- i els avatars històrics viscuts repercuteixen en la seva escriptura, la tasca d’Ungaretti va més enllà: la recerca de les qualitats estètiques capaços de permetre-expressar el seu pensament metafísic i còsmic, el condueix a reinventar el llenguatge poètic italià mitjançant el que podria semblar una paradoxa.  D’una banda el despullament, de l’altra una aproximació al barroc -pas que el porta abans de res Miquel Àngel, la seva «guia» a la ciutat de Roma-. El resultat final serà una obra completa en si, que no necessita una causa explicativa. La seva intensitat i el seu cisellat perfecte fan que s’imposi i se situï fora de tot temps i lloc. (Clara Janés a Rdl)

En ple futurisme, en plena ebullició de l’exterioritat i de la desbandada de paraules i associacions arbitràries, Ungaretti se situa en el vessant oposat, de cara a la interioritat, per aprofundir en ella i traduir-la en una síntesi depurada. El assolit és la captació d’una essència tan aliena a les successions que, tot i el marc històric en què es produeix, dóna uns poemes nítids i enlluernadores per la seva rodona veritat.

Organitza: Papers de Versàlia
Es lliurarà als assistents uns fulls amb els poemes comentats en cada acte.

-Publicitat-