Golden Dawn Girls. Documental del mes

0
godeln dawn girls

Dimecres 18 d’abril de 2018
Cinemes Imperial
18.00 h
Entrada lliure
Organitza: Aula d’extensió universitaria per a la gent gran de Sabadell

Golden Dawn Girls (Les noies d’Alba Daurada)
Noruega, Dinamarca, Finlàndia (2017)
La història

“Què ha passat a Grècia?” es pregunta en veu alta el cineasta Håvard Bustnes a l’inici d’aquest inquietant documental. En els últims anys, la imatge d’un país amb platges assolellades i gent amigable ha estat enfosquida per ideologies polítiques properes al nazisme que s’encarnen en Alba Daurada, el partit que a les eleccions del 2012 va aconseguir 21 escons al Parlament grec.

Quan nombrosos membres destacats del partit són empresonats, les seves dones (entre elles la filla del líder Nikos Michaloliakos) agafen les regnes de la formació i continuen propagant-ne el  missatge. Totes elles tenen la suficient experiència per evitar escletxes en el discurs oficial i s’asseguren que les entrevistes que els fan queden tal com volen. Però en un moment de distracció, el director marxa corrent amb la càmera i aconsegueix enregistrar imatges compromeses del partit neonazi. El material resultant, complementat amb imatges d’arxiu, no deixa cap dubte sobre el costat depravat d’aquest partit polític i revela l’abisme, cada vegada més clar, entre la realitat i la imatge que pretenen donar.

 El director

Håvard Bustnes és director i productor, llicenciat en Dret per a Televisió per l’Escola de Cinema i TV de Lillehammer, Noruega. Les seves primeres pel·lícules van ser Two Raging Grannies, Health Factory i Big John, amb què va guanyar el prestigiós premi al millor documental als Amanda Awards de Noruega. La seva nova pel·lícula Golden Dawn Girls (Les noies d’Alba Daurada) es va estrenar al festival IDFA el novembre de 2017.

Premis i festivals

IDFA – Països Baixos, 2017.
Tromsø International Film Festival – Noruega, 2018.
Göteborg International Film Festival –  Suècia, 2018.

Fitxa tècnica

Direcció: Håvard Bustnes
Producció: Christian Falch, Håvard Bustnes
Coproducció: Faction Film, House of Real i Napafilms
Producció executiva: Nick Broomfield
Fotografia: Lars Skree, Viggo Knudsen
Edició: Anders Teigen
So: Håkon Lammetun
Música: Jonas Colstrup

-Publicitat-