La Passió segons Sant Joan de Bach

0
la passió segons sant joan de bach

Divendres 6 d’abril de 2018
Teatre La Faràndula. República, 33
20.30 h
Entrades: 14, 22 i 26€/ compra online

Estrenada el 1724, La Passió segons Sant Joan de Bach arrenca amb un cor estremidor que reflecteix el dolor per la mort de Jesús, tot i que tenyit per l’esperança en la seva resurrecció. L’Orquestra Simfònica del Vallès s’enfronta a aquesta obra monumental rodejada de les poderoses veus d’Assumpta Mateu (soprano), Gemma Coma-Alabert (conmtralt), David Alegret (tenor) i Pau Bordas (baix).

El Cor Lieder Camera aboca la seva expertesa i especial flexibilitat interpretativa per tal de construir aquest portentós edifici musical, ben conduit pel mestre Xavier Puig, una de les batutes més reconegudes del país.

L’Orquestra Simfònica del Vallès obrirà el concert amb una obra de Bernat Vivancos, composta expressament per aquest programa, “Herr!!” que ell mateix defineix com “Un bon “introit” per a la Passió segons Sant Joan de Bach, on m’agradaria preparar al públic per a l’escolta de la Passió, però amb un xoc auditiu i d’energia que no el deixi indiferent ja d’entrada. La partitura d’Osvaldo Golijov “Lua Descolorida” forma part de la seva “La Pasión según San Marcos” amb text del poema homònim de Rosalía de Castro. I el concert clou amb els cors “a cappella” interpretant “In Paradisum” de Josep Vila.

“La Passió segons Sant Joan (en alemany, Johannes Passion), BWV 245 és una obra religiosa composta per Johann Sebastian Bach durant el primer hivern que va treballar a Leipzig. La va escriure per a ser executada la vigília del Divendres Sant de 1724.

Està escrita per a veus solistes, cor i orquestra. El text principal, basat en el Nou Testament, prové dels capítols 18 i 19 de l’Evangeli segons sant Joan. Les paraules de l’obertura, les àries, els recitatius i els corals es van prendre de diferents fonts, alguns d’ells de la Passió segons sant Mateu. Se sap també que Bach va utilitzar paraules de la Bíblia en la traducció de Martí Luter.

La Passió segons Sant Joan està formada de recitatius plens de dramatisme, corals, àries i ariosos, algunes combinacions d’aquestes formes, i les tornades. Tal vegada sigui menys coneguda que la gran Passió segons Sant Mateuredescoberta al públic el 1829 sota la direcció de Mendelssohn. En comparació amb la Passió segons Sant Mateu, la Passió de Sant Joan ha estat descrita com a una obra més extravagant, amb una immediatesa expressiva, de vegades més salvatge i menys acabada”

Assumpta Mateu, soprano
Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano
David Alegret, tenor
Pau Bordas, baix

Cor Lieder Camera
Oreig Canela i Adrià Díaz, narradors
Xavier Puig, director

PROGRAMA
J. S. Bach Passió segons sant Joan, BWV 245
J. Vivancos Herr!
O. Golijov Passió segons sant Marc (fragments)
J. Vila In paradissum
-Publicitat-