25 anys del Quart Cinturó. Una reflexió sobre la seva necessitat al Vallès

0
quart cinturó

Dimarts 29 de maig de 2018
Casal Pere Quart. Rambla, 69
18.30 h
Entrada lliure

Campanya contra el Quart Cinturó 1993-2018
Presenta: Vicenç Relats, revista Vallesos

Ponents:
-Francesc Macià, Secció Natura UES
-Toni Altaió, ADENC-Campanya contra el Quart Cinturó
-Xavier Matilla,  DUOT-UPC
-Manel Larrosa, Via Vallès
-Gemma Ubasart, politòloga

La Jornada planteja dos àmbits de reflexió

– Per una banda la reflexió històrica dels dos periodes més importants: els inicis del rebuig al quart cinturó  entorn els principis dels anys 90 i el pla urbanístic i els debats a nivell de municipis més afectats del Vallès (Sabadell, Terrassa, Castellar del Vallès, Sentmenat, Marata-Les Franqueses, etc..), a càrrec d’un representant de la UES;  l’etapa on el debat i la lluita afecta ja a obres executar que arribaria a principis del 2000, com el tram Granollers-Mataró i el tram Abrera-Terrassa incomplet, al mateix temps que s’iniciava la planificació territorial de Catalunya i s’interlocutava amb els actors de la Generalitat i el Govern de l’estat, a càrrec d’un representant de l’ADENC.

– Per altra banda, la reflexió  sobre cap on orientar els reptes actuals. Amb la representació de Via Vallès com nou actor d’opinió territorial a la comarca repassarem la millora del transport públic amb propostes importants (Sabadell Cruïlla, Tramvallès, 20×20 estacions Vallès, etc..). Integrem veus del territori vinculades a Terrassa que comparteixen problemàtiques i valoracions de l’impacte d’aquest infraestructura (Anella Verda de Terrassa, Via Verda Collserola-Sant Llorenç, etc..) podrien ajudar a definir projectes territorials conjunts i acordats, on les infraestructures verdes fossin prioritàries ambientalment a les infraestructures de mobilitat.

-Finalment, ens sembla important que hi hagi persones que parlin d’empoderament ciutadà i del rol de les entitats ambientalistes i ecologistes en la defensa d’un paper rellevant, no només en la participació ciutadana sinó en la presa de decisions, si hi ha d’haver-hi processos constituents i de drets de ciutadania nous. La discussió sobre  quart cinturó des del Vallès és un tema prioritari en la presa de decisions, en un moment que ningú pot parlar de més o menys legitimitats majors, no es pot garantir el creixement econòmic sense posar per endavant que els espais naturals de la plana del Vallès són el major patrimoni que tenim la ciutadania vallesana.

-Publicitat-