Fotografies de Ricard Duran Bargalló (Sabadell 1916-Barcelona 1986)

0
ricard duran

Del dijous 31 de maig al 13 de juliol de 2018
Fundació Bosch i Cardellach. Indústria, 18
De dll a dj d’11 a 13 i 16 a 20h
Entrada lliure

Fotografies de Ricard Duran Bargalló (Sabadell 1916 – Barcelona 1986)

Exposició dedicada a l’obra de Ricard Duran Bargalló, fotògraf amateur nascut a Sabadell l’any 1916, on podrem veure una mostra de l’obra més significativa de l’autor.

“La selecció de fotografies Ricard Duran que es presenten en aquesta exposició són un clar exemple de la creativitat, domini de la tècnica, potència visual i conceptual que en moltes ocasions pot arribar a tenir la fotografia pensada i realitzada per afeccionats. Fotògrafs com Ricard Duran no poden quedar en l’oblit dels historiadors de la fotografia catalana, i alhora son un clar exemple per les actuals i futures generacions de fotògrafs, que sense dedicació i passió no trobarem una obra que perduri en el temps.

Les imatges de Ricard Duran poden interpretar-se principalment des de dos vessants. Una primera documental i de testimoniatge de la Barcelona i els seus voltants de finals del franquisme i en la qual podem reconèixer els carrers, les seves gents, és a dir el record d’una època passada.

I una segona en la qual veiem al Duran que juga amb la càmera, la composició, i totes les possibilitats expressives que li permet la tècnica fotogràfica com pot ser entre unes altres el focus selectiu. És un Duran amb una clara influència dels plantejaments de la Fotografia Directa americana iniciada per Stieglitz i Strand i sobretot de la Nova Objectivitat de l’Alemanya d’entreguerres i figures com Renger-Pätzsch. També existeix una tercera vessant influïda pels últims pictorialistes catalans, encara que és l’estil menys utilitzat per l’autor.

Independentment de la temàtica utilitzada, veiem un gust exquisit a treballar la llum, els enquadraments, la composició, el punt de vista i l’equilibri de masses. És un veritable mestre jugant amb totes les possibilitats que li permet la càmera per potenciar tota la seva creativitat i expressivitat. En totes les fotografies es nota perfectament que Duran les previsualitza, les imagina en el seu cervell, i és en aquell precís instant en què la llum, l’enquadrament, les masses i el recurs tècnic utilitzat estan perfectament conjuntats que prem el disparador”.

Eduard Bertran. Director de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Exposició realitzada amb el suport de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

-Publicitat-