El col·lectiu LGTBI als camps nazis

0
lgtbi camps nazis

Dimarts 5 de juny de 2018
Museu d’Història de Sabadell. Sant Antoni, 13
19.00 h
Entrada lliure

El col·lectiu LGTBI als camps nazis. A càrrec de David Serrano Blanquer.

La sort dels homosexuals dins dels camps de concentració amb prou feines ha tingut tractament dins de la literatura especialitzada, continuant una tradició de discriminació que no es va interrompre després de la Guerra. En dues monografies sobre els camps de concentració editades el 1993, ambdues de més de 350 pàgines, només s’esmenta als homosexuals en quatre línies d’una d’elles. No va ser fins a la primavera de l’any 2000 que es va realitzar la primera exposició sobre els presos homosexuals a Alemanya, en aquest cas, en el camp de concentració de Sachsenhausen.

Després de la Guerra, existeixen dos testimoniatges principals que han relatat en primera persona les seves experiències en els camps de concentració. Van ser Heinz Heger, el primer a editar la seva història el 1972, quan el tema encara era desconegut per al públic, i Pierre Seel, que va esperar fins a l’any 1994 per publicar les seves memòries. Uns altres van parlar en el documental “Paragraph 175” de les seves experiències. L’últim a fer-ho ha estat Rudolf Brazda.

Els homosexuals van ser l’últim grup de víctimes del nazisme a ser reconegut, el 1985, i no va ser fins al 2002 que el govern alemany va anul·lar les sentències nazis (anteriors a 1945; les posteriors mai han estat anul·lades) i va demanar disculpes oficialment a la comunitat gai. Un exemple de la resistència a reconèixer als homosexuals com a víctimes és la placa commemorativa de pedra que grups LGBT havien pagat de la seva butxaca perquè fos col·locada en el Camp de concentració de Dachau. La pedra va haver de conservar-se en una església de Dachau fins que, deu anys després, els homosexuals van ser acceptats com a víctimes i es va traslladar al camp mateix.

Aquesta activitat està inclosa al programa del commemoració del Dia internacional contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (17 de maig), així com al programa del Dia internacional de l’orgull LGTBI (28 de juny).

-Publicitat-