Shomei Tomatsu. Fundació Mapfre. Barcelona

0
shomei tomatsu

Fins el 16 de setembre de 2018
Fundació Mapre. Diputació, 250. Barcelona

Primera retrospectiva produida a Espanya de l’obra de Shomei Tomatsu (Nagoya, Aichi 1930 – Naha, Okinawa, 2012), un dels fotògrafs més importants del Japó de la postguerra.

L’obra de Shomei Tomatsu (1930-2012) recorre més de sis dècades de la història nipona. Tomatsu tenia 20 anys quan va començar a fotografiar. La tècnica no li resultava aliena: els seus dos germans la practicaven i fins i tot havien improvisat una cambra fosca en un armari. Quan més tard un professor va criticar la seva primera fotografia, de to surrealista, i el va convidar a prendre el camí del realisme, Tomatsu va reorientar la seva mirada cap a la realitat. Aquí la mantindria sempre, però d’una manera extraordinàriament singular, accentuant i forçant les capacitats expressives i comunicatives de la imatge fotogràfica, explorant el seu potencial simbòlic fins a crear una estètica que, allunyada conscientment del fotoperiodisme, funda en cert sentit una nova forma de documentalisme.

L’exposició recorre aquesta trajectòria a través de 180 fotografies organitzades en onze seccions temàtiques que reflecteixen els diversos interessos que van atreure la seva mirada. En aquesta selecció de temes i en el tractament visual dels mateixos, mai literal ni directe, queda clara la seva voluntat de compromís: la destrucció causada per la guerra, la presència de bases militars i l’americanització dels costums, els estralls causats per la naturalesa, l’avanç imparable de la urbanització, les protestes estudiantils, la pervivència de les arrels i les tradicions, la bellesa de la natura o l’exaltació dels objectes quotidians, entre d’altres.

-Publicitat-