El Museu del Gas de Sabadell tanca portes

0
museu gas
El Museu del Gas, tancat, amb operaris a la porta | Albert Segura
  • L’emblemàtic edifici va oferir els últims serveis a la ciutat a principis de setembre

Des de fa unes setmanes, el Museu del Gas de Sabadell és tancat al públic. L’emblemàtic edifici de la plaça del Gas ha tancat portes i ha traslladat els serveis que contenia, de la Fundació Gas Natural,ara Naturgy, a les dependències de Barcelona. Aquests dies han estat molts els sabadellencs que han vist com de l’interior de l’edifici en sortien caixes i caixes que s’han anat carregant en camions que certifiquen el final d’una era.

Com ja va avançar NacióSabadell, l’empresa estudiava un canvi en el model de l’espai en el marc d’un replantejament de la seva activitat, una decisió que arribava que després que a l’octubre de 2017 va decidir traslladar la seu social de la companyia de Barcelona a Madrid.  En aquest marc, la firma ha posat sobre la taula quin ha de ser el futur de l’activitat que es desenvolupava fins al setembre al Museu del Gas per difondre el seu patrimoni, amb la finalitat de projectar-se a arreu del territori, més enllà de Sabadell i de Catalunya.

Però les cortines baixades, els vidres tapats des del carrer Advocat Cirera i la plaça del Gas i la càrrega de caixes en camions no són els únics elements que fan visible l‘aturada de l’activitat. Si visitem la pàgina web del museu, podem veure com la darrera activitat programada era la projecció de la pel·lícula Estiu 1993.

Tot el personal, a Barcelona

Fonts de l’empresa han explicat a NacióSabadell que es refermen en l’aposta d’apropar l’activitat divulgativa del centre a tot l’Estat. Com exemple, posen l’activitat que ofereix un camió itinerant de la firma, que només l’any passat va rebre 130.000 visites.

Tot i el tancament del museu, mantenen, però, que segueixen vinculats al projecte Ciutat i Escola de Sabadell i que seguiran acollint la canalla de la ciutat. Si fins ara eren les escoles les que anaven al museu, ara serà l’activitat de la companyia la que es traslladarà als centres educatius, han expressat des de l’empresa.

Fonts de l’Ajuntament de Sabadell, per altra banda, han confirmat a NacióSabadell que hi ha hagut contactes per definir el futur ús de l’edifici, i asseguren que lamenten que hagi de tancar un projecte cultural a la ciutat com ho és el que desenvolupava Gas Natural a Sabadell. La companyia assegura que tot i aquestes converses, encara no s’ha definit un projecte per a l’edifici.

Pel que fa al personal que fins l’estiu treballava a les instal·lacions del Museu del Gas, s’ha traslladat en la seva totalitat a l’edifici que la companyia té a la Barceloneta.

L’idil·li amb Sabadell

El Museu del Gas es va inaugurar al desembre de 2011 i ocupa l’antiga seu de Gas Natural de la ciutat, a la plaça del Gas. Obra de l’arquitecte municipal Juli Batllevell, va ser construït l’any 1899 i restaurat entre 2009 i 2011, quan va obrir portes acollint la seu de la Fundació de la firma i convertint-se en un dels estàndards de l’activitat cultural de la ciutat.

L’espai compta amb diverses activitats programades al llarg de l’any, com tallers i exposicions itinerants, i ha col·laborat en els darrers anys en celebracions locals, com la celebració del cicle de concerts Embassa’t, activitats de Nadal o tallers d’estiu o Setmana Santa, entre altres. També compta amb una exposició fixa amb 2.000 peces que reuneixen la història de la firma i del món del gas en general.

(notícia publicada al Nació Sabadell. Albert Segura)

-Publicitat-