Quan les estrelles xoquen

0
estrelles xoquen

Dimecres 7 de novembre de 2018
Agrupació astronòmica de Sabadell. Prat de la Riba s/n
20.00 h
Entrada lliure

Quan les estrelles xoquen
A càrrec de Jordi Isern

Les explosions de supernova poden tenir un origen gravitatori o termonuclear. El primer cas està relacionat amb l’esgotament del combustible nuclear a les estrelles massives, mentre que el segon ho està en la desestabilització d’una estrella nana blanca en un sistema estel·lar doble. Durant molt de temps s’ha pensat que les col·lisions entre estrelles eren un fenomen excepcional que només es produïa en el centre dels cúmuls globulars o entorn dels forats negres del centre galàctic. Avui dia es pensa que és un fenomen molt més habitual i que les col·lisions de nanes blanques podrien ser responsables d’una part de les explosions termonuclears o, com a mínim, d’algunes de les anomalies químiques que s’han trobat en els meteorits més primitius del Sistema Solar.

Jordi Isern és doctor en física. Va ser director i fundador de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) entre 1999 i 2016. Actualment és professor d’Investigació del CSIC, Institut de Ciències de l’Espai.

-Publicitat-